Rehberlikçilere nöbet geliyor iddiası

Güncelleme Tarihi:

Rehberlikçilere nöbet geliyor iddiası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2017 11:50

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, ‘Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmenliği’nin değiştirilmesi yönünde bir hazırlık içinde olduğu iddia ediliyor. Yeni düzenlemeye göre rehberlik ve psikolojik danışmanların haftalık çalışma süreleri artacak, başka branşlardan bu alan için atamaların önü açılacak, danışmanlar da okulda nöbetçi olacak. Sendika temsilcileri ve akademisyenler ise düzenleme hayata geçerse okullarda PDR hizmetlerinin büyük bir darbe alacağını vurguluyor.

Haberin Devamı

‘Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliği’nde önemli değişiklikler yapılması için Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) düğmeye bastığı iddia ediliyor. Buna göre rehberlik öğretmenlerinin okullarda çalışma süreleri haftalık 40 saate çıkacak, başka branşlardan öğretmenler de bu alanda görevlendirilebilecek ve danışmanlar da okulda nöbet tutacak. Ayrıca ‘rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri birimi’nin adının ‘rehberlik hizmetleri’ olarak değişeceği de öne sürülüyor. Ancak sendikalar ve bilim insanları bu düzenleme hayata geçerse okullarda PDR hizmetlerinin büyük bir yara alacağını konusunda ilgilileri uyarıyor.

DARBE VURUR

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim İş) Başkanı Mehmet Balık okullarda zaten bir sorun olduğunu belirttiği PDR hizmetlerinin daha da kötü bir duruma sürükleneceğini söyleyerek, “Bu düzenleme hakkında elimizde resmi hiçbir bilgi yok. Ancak sızan bazı bilgilere sahibiz. Düzenlemeler hayata geçtiği takdirde, okullarda rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri çok büyük zarar görür. Başka branşlardan öğretmenlerin görevlendirilmesi kabul edilemez. Çünkü bu alanda eğitim almalısınız. Öğretmenlerin aldığı temel pedagojik formasyon bu görevi düzgün bir şekilde sürdürmek için yeterli değil” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

MEB’E GÖRÜŞME TALEBİNDE BULUNDUK

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Sekreteri Ali Erdoğan ise düzenlemeyle ilgili ellerinde net bir bilgi olmadığına dikkat çekerek, Milli Eğitim Bakanlığı’na konuyla ilgili görüşme talebinde bulunduklarını belirtti. Erdoğan, iddia edilen düzenlemeyle ilgili şunları söyledi:

“Taslakla ilgili bakanlığa görüşme talebinde bulunduk, henüz yanıt alamadık. MEB ile bu konuda en kısa sürede görüşmek istiyoruz. Ancak bakanlığın yönetmelikle ilgili uzun süredir bir düzenleme girişiminin olduğunu biliyoruz. Dernek olarak tüm paydaşların katkılarıyla örnek bir taslak oluşturduk. Bunu sunmayı çok isteriz. Bakanlık yeni bir düzenleme yapıyorsa, bize danışmıyor demektir. Çünkü hiçbir çağrı olmadı. Umarım bu düzenlemeyle ilgili en kısa sürede MEB’ten sağlıklı bilgi alabiliriz. Aldığımız duyumlara göre danışmanlara nöbet ve sınav görevleri verileceği iddia ediliyor. Mevcut yönetmelikte böyle bir görevlendirme bulunmuyor. Bu doğruysa danışmanlarla öğrenciler arasındaki ilişki zarar görebilir. Danışmanlar otoriter bir role asla bürünmemeli. ”

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!