Rehberlik uzmanlarından TEOG önerileri

Güncelleme Tarihi:

Rehberlik uzmanlarından TEOG önerileri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2016 09:19

TEOG’a bir gün kaldı. Sınava akademik olduğu kadar psikolojik hazırlığın da önemli olduğuna vurgu yapan uzmanlar, öğrencilere “Olumlu düşünün ve kendinize güvenin” önerisinde bulunuyor. Ailelere ise şöyle sesleniyorlar: “Önce kendi kaygınızı azaltın.”

Haberin Devamı

TEOG ortak sınavları için heyecan dorukta. Öğrenciler bir yandan sınav kaygısını yenmeye çalışırken, aileler de zaman zaman bu kaygıyı yükseltecek davranışlarda bulunabiliyor. Eğitimciler ise son günlerde aileleri sınavlarla ilgili konuşmaması ve beklentilerinde gerçekçi olması konusunda uyarırken, öğrencilere de kendilerine güvenmelerini ve olumlu düşünmelerini öneriyor. Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, Fen Bilimleri Temel Liseleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt ve Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Direktörü Salim Ünsal’ın tavsiyeleri özetle şöyle:

HEM AKADEMİK, HEM PSİKOLOJİK HAZIRLIK

- Akademik çalışmaların yanı sıra psikolojik olarak da kendinizi TEOG’a hazırlamanız gerekiyor. Sınava girecek her adayın olumlu düşünmeye çalışması ve kendine güvenmesi çok önemli. Çünkü inanmak, başarılı olmanın temelinde yer alır. Sınava hazırlık sürecinde özellikle son dönem çalışmalarının rolü çok büyük. Bu yüzden de son dönemlerde yapılan tekrarlar başarıyı önemli ölçüde artırır. Siz de son güne kadar deneme sınavları çözerek eksiklerinizi tespit etmeli ve sınav stratejinizi oluşturmalısınız. 

Haberin Devamı

- Kendinizi ders çalışma konusunda zorlamanız gerekiyor. Havalar ısınmaya başladığı için ders çalışma isteği azaldığı gibi bahar yorgunluğu da başlıyor. Ancak ne olursa olsun zorla da olsa çalışmanız lazım. Ders çalışmamanın getirdiği iç sıkıntısı, çalışmanın getirdiği sıkıntıdan daha fazla olur. Kaygının arttığını düşündüğünüz zamanlarda çalışmaya ara verebilir, hafif tempoda yürüyüş yapabilir veya film izleyerek rahatlamaya çalışabilirsiniz.

BİR SORUYA İKİ DAKİKA SÜRE

- TEOG için zaman kullanımı elbette önemli. Biz zaman kullanımını sınav öncesi ve sınav anı olarak ayrı ayrı ele alıyoruz. Aslında sınav öncesi zaman kullanımı, sınav anındakinden çok daha önemli. Herbir test 20 sorudan oluşuyor ve bunları cevaplamak için 40 dakika süre veriliyor. Test ve sınav tekniğine alışmış bir aday için bir soruya ayrılacak iki dakikalık süre epeyce uzun.

- Zaman kullanımı konusunda her bir  aday için standartlaşmış sihirli bir öneri paketi yok. Bazı öğrenciler bir konuyu kavramak için daha fazla zamana ihtiyaç duyarken, bazılarının daha kısa sürede aynı konuyu hazmedebilmesi mümkün. Bu nedenle bireysel farkların ayırdına vararak planlama yapılması çok önemli.

Haberin Devamı

DENEME SINAVLARI MOTİVASYONU ARTTIRIYOR

- Öte yandan öğrencilerin ilgi, yetenek ve becerileri de bireysel farklılıklar arasında. Bir öğrenci matematiksel ifadeleri daha kolay kavrarken, diğerinin sözel ve sosyal becerileri daha güçlü olabiliyor. İşte bu farklar nedeniyle hangi derse ne kadar zaman ayırmak gerektiği de ilgi ve yeteneklerden bağımsız düşünülmemeli.

- TEOG test usulüne göre yapıldığı için sınav tekniği bakımından gelişim göstermek de zaman yönetiminin çok farklı bir parçası. Sadece bilgiye değil, sınavın yapısına da aşina olmanız gerekiyor.Sık sık test çözmek, denemeler yapmak, bunları zamanlı bir şekilde ve gerçek sınav koşullarına benzeterek çalışmak başarıyı fazlasıyla artırıyor.

Haberin Devamı

- Test ve deneme sınavlarının hız kazanma, zamanı verimli kullanma gibi faydalarının yanında sınav psikolojisinin olumsuz etkilerini minimize etme gibi bir fonksiyonu da var. Hatta test çözerken veya deneme yaparken aday eksiklerini daha kolay görebilme şansını yakalıyor. Ayrıca çalışmasını bu eksikleri giderme üzerine oturtabiliyor.

ÖN YARGILARDAN ARININ

- Sınav anında zaman kullanımı konusunda tek yapmanız gereken, bir soruya gereğinden fazla süre ayırmamak. Turlama yöntemi size bu konuda yardımcı olacak. İlk turda tüm kolay soruları 5-10 dakika içinde çözdüğünüz taktirde ilerleyen anlarda zorlandığınız sorulara bakmanız daha doğru olur. En önemlisi ise sınavla ilgili ön yargılardan sıyrılmak.

Haberin Devamı

- TEOG sona erdikten ve cevaplar açıklandıktan sonra doğru sayılarınızı kontrol edin ve yaklaşık TEOG puanınızı hesaplayın.

Liseleri gezin

MEB tercih kılavuzunu haziranda yayınlayacak. Fakat bu ay hangi lisede eğitim almak istediğinizi belirlemek için biraz geç olabilir. TEOG’dan sonra tahmini puanınızı hesaplayın ve liselere gidin. Okul idarecileri ve öğrencilerle konuşun. Bu sayede hangi liseyi tercih edeceğiniz daha net şekillenmiş olacak. Özel okulların öğrenci alım kriterlerini gözden geçirin. Puanınızı bu katsayı veölçme kriterlerine göre de hesaplayın. Özel okullarda burs için araştırmalar yapın, liseleri ziyaret edin.

AİLELERE ÖNERİLER

‘SİZİN KAYGINIZ ÇOCUĞA YANSIYOR’

Haberin Devamı

* Özellikle annelerin sakin ve soğukkanlı olmaları gerekiyor. Şunu biliyoruz ki, çocuğunuzun geleceğine ilişkin kaygılanıyorsunuz. Bu kaygıyı taşımakta haklısınız da. Son derecedoğal. Ancak unutmamalısınız ki bu kaygıyı siz ne kadar taşırsanız, çocuğunuzda da o oranda yükselecek. Bundan dolayı öncelikle kendi kaygınızı azaltmanız gerekiyor. TEOG’a yüklediğiniz anlam ve sınavla ilgili düşüncelerinizi gözden geçirerek kaygınızı hafifletebilirsiniz.
* Beklentilerinizde gerçekçi olun. Kendi isteklerinizle çocuğunuzun istek ve ihtiyaçlarının örtüşmemesi normal bir durum. Bu nedenle kendi beklentilerinizi çocuğunuz üzerinden gerçekleştirme düşüncesinden uzak durun.
* Sınav sonucunu çocuğunuzun başarısı ile özdeşleştirmeyin. Aynı şekilde çocuğunuzun başarısını da kendinizle özdeşleştirmekten kaçının.
* “En az şu puanı almalısın, bu sınav senin için çok önemli, dikkatli ve sakin ol, sakın heyecanlanma” gibi zorunluluk ya da kesinlik ifade eden sözlerden uzak durmaya çalışın.
* Ders çalışması ve kalan sürede yapması gerekenler konusunda ısrarcı olmayın. Bunlarla ilgili mümkün olduğunca siz diyaloğa girmeyin.
* Çocuğunuz için yaptıklarınız ve gösterdiğiniz fedakârlıklarla ilgili söylemlerde bulunmayın.
* Son dönemlerde mümkün olduğunca TEOG’a dair konuşmalar yapmayın. Çocuğunuz üzerinde aşırı ilgi oluşturmayın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!