GeriSeyahat Reggae’nin anayurdu JAMAİKA
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Reggae’nin anayurdu JAMAİKA

Reggae’nin anayurdu JAMAİKA

Küba ve Hispaniola’dan sonra Karayipler’in üçüncü büyük adası Jamaika. 242 kilometre uzunluğunda. 2,7 milyon nüfuslu. Reggae müziğinin, Rastafaryanların ana yurdu. Turkuvaz denizi, bembeyaz kumlu plajları, golf sahaları, dağları, nehirleri, şelaleleriyle turizmde cazibe merkezi. Yıl boyunca ortalama sıcaklık 26-27 derece civarında. Çok sayıdaki etnik grup “çok ama tek insan” sloganıyla bir arada yaşıyor.

Temmuzda Montego Bay’de yeryüzünün en güzel reggae festivallerinden biri yapılıyor. Jerk isimli çok sayıda baharat içeren et yemekleri, balık ve istakozları leziz. Tatil köylerinde her şey dahil sistemi uygulanıyor. Tek sorun, yoksulluk ve suç oranının yüksekliği. Jamaika’ya grupla gittiyseniz sorun yok. Ancak sokağa yalnız çıkarsanız, tehlike başlıyor. Yanınıza gelen “ganja” diyorsa anlayın ki esrar satıyor, uzaklaşın. Özellikle Kingston’da tedbiri elden bırakmayın.

NEGRİL/Hippilerin merkeziydi

Batı kıyısında, MoBay’e 80 kilometre uzaklıkta. Şehirde yok yok. Plajı 10 kilometre uzunluğunda. Kıyıdaki yüksek
/images/100/0x0/55eabb49f018fbb8f8931fb0
kayalıkları, Long, Bloody ve Orange isimli koyları gerçekten görülmeye değer. Şehir tam bir eğlence merkezi. Bunun dışında çıplaklar plajından, esrarlı keke, hatta jigololara kadar her şey turizmin hizmetinde. Aslında Negril’de iki farklı yaşam var: West End bölgesi 1960’larda gözdeymiş, hippilere ev sahipliği yapmış. Gayet sevimli, yerel doku korunmuş. East End bölgesi ise lüks otellerin tekelinde. Hollywood ünlülerinin gözdesi The Caves (www.thecavesresort.com) en pahalı tesis. Couples Swept Away Negril (www.couples.com) ve Sunset at the Palms Resort (www.sunsetatthepalms.com) diğer iyi oteller. Jamaika’da en güzel günbatımını bu şehirde izleyebilirsiniz. Denize uzanan kayalıklarda, bungalovlardan oluşan Rock House Hotel (www.rockhousehotel.com) iyi bir gözlem noktası. Rick’s Cafe’den gündüzleri yüksek kayalıklardan denize atlayanları seyredip, akşam muhteşem kokteyller eşliğinde güneşi batırdıktan sonra reggae grupları eşliğinde dansa katılabilirsiniz. Norma’s Restaurant at Sea Splash (www.seasplash.com) deniz kıyısında ve ödüllü. Rockhouse (Tel: 876 957 43 73) ve Cosmo’s Seafood (Tel: 876 957 43 30) memnun kalacağınız diğer iki restoran.

KİNGSTON/Tehlikeli ve çekici

Kingston, Karayipler’de İngilizce konuşulan en büyük şehir. Aynı zamanda Jamaika’nın başkenti. 800 bin kişinin
/images/100/0x0/55eabb49f018fbb8f8931fb2
yaşadığı şehirde dünyanın yedinci en büyük limanı bulunuyor. Kimine göre ülkenin en tehlikeli şehri. Dünyaca ünlü Blue Mountain- John Crow Ulusal Parkı’na çok yakın. Yükseldikçe parkın bitki örtüsü ve eko sistemi değişiyor. Whitfield Hall isimli hostelden (Tel: 876 927 09 86) başlayıp, 3,5 saatlik yürüyüşle dağın zirvesine çıkabilirsiniz. Kingston’a giderseniz, tavsiyem 101 kilometre uzaklıktaki Port Antonio’ya uğramanız, Rio Grande Nehri’nde bambu salla tura çıkmanız. Yağmur ormanlarından geçerken içkinizi yudumlayıp, çevrenizdeki muhteşem doğayı, nehir kenarındaki köyleri seyredin. Port Antonio’da Brooke Shields’in oynadığı Mavi Göl’ün ve Bond filmlerinin çekildiği, yemyeşil bir ormanın kenarında çok güzel bir koy var. Blue Lagoon’un derinliği altı metre olduğundan suyun rengi muhteşem bir kobalt mavisi. Burada piknik yapıp ardından göle girebilirsiniz. Bugün paralı ve kaliteli turistlere, aynı zamanda Avrupalı aristokratlara ev sahipliği yapan Port Antonio, vaktinde ünlü yıldız Errol Flynn’ın da sığınağı olmuş. Bozulan yatını Kingston’da tamire bırakan sanatçı, motosikletle Port Antonio’ya gelmiş. O dönemlerin ünlü oteli Titchfield’in bir süre için sahibi olmuş. Jamaikalılarla yakın ilişki kurmuş. Aradan yıllar geçmiş ama kadın ve içki alemleri hâlâ halkın dilinde! Goblin Hill Villas at San San (www.goblinhillvillas.com) ve Hotel Mocking Bird Hill (www.hotelmockingbirdhill.com) Port Antonio’nun iyi otellerinden, yemek için ise Mille Fleurs (Tel: 876 993 72 67) ve Norma’s at the Marina’yı (Tel: 876 993 95 10) tercih edebilirsiniz.

MONTEGO BAY/ Plajlarıyla iddialı

Ülkenin ikinci büyük ve en kozmopolit şehri, kısaca MoBay adıyla tanınıyor. 1940’lardan itibaren turistlerin gözdesi olmuş. Dev çiftlikleri ünlü. Bunlardan 18. yüzyıldan kalma Hilton Plantasyonu’nda kalipso grubunun eşliğinde öğle yemeği yiyebilir, çevreyi gezebilirsiniz. MoBay’in 15 kilometre doğusundaki Rose Hall Great House (Tel: 876 953 23 23) ise kölelik döneminde büyük arazi sahiplerinin inşa ettirdiği en görkemli malikanelerden. Vaktinde iki binden fazla köle çalışırmış. 1778’den kalma yapı çok sayıda romana konu olmuş. En ünlüsü H. G. De Lisser’in Rose Hall’un Beyaz Cadısı. Malikane sahiplerinden birinin karısı Annie, birkaç kocasını ve çok sayıda aşığını öldürüp romanlara kahraman olmuş. MoBay’de Calico (www.calicopiratecruises.com) teknesiyle günbatımı dahil olmak üzere değişik turlar yapabilirsiniz. Temmuzdaki Red Stripe Reggae Sumfest’te (www.reggaesumfest.com) dünyanın en ünlü reggaecileri muhteşem konserler veriyor. Çok sayıda otelin bulunduğu şehirde üç muhteşem tatil köyü var: Half Moon (www.halfmoon.com), Round Hill (www.roundhilloffers.com) ve Tryall (www.tryallclub.com). Herbiri konaklamak için çok iyi seçenek. Bu yıl açılacak Palmyra Resort (www.palmyra.com) ise ülkenin şüphesiz en gözde ve en pahalı tesisi olacak. Şehrin plajları çok güzel, alışveriş iyi ama gece hayatı sıradan. En iyi restoranları arasında Jasmin (Tel: 876 953 28 00), Nikkita’s (Tel: 876 979 63 73), Sugar Mill (Tel: 876 953 23 14) ve The Native ((Tel: 876 979 27 69) bulunuyor. The Hip Strip denilen plaj bölgesinde, sokakta satılan yiyecekler de çok lezzetli. Izgarada pişen kaburga, sosis ve karideslerin tadına doyum olmuyor. Yanında adanın meşhur birası Red Stripe’ı mutlaka denemelisiniz.

OCHO RİOS/James Bond burada doğdu

Ocho Rios, MoBay’den karayoluyla iki saatlik mesafede. İsmi, sekiz nehir anlamına geliyor. Eskiden balıkçı kasabasıymış, muz yetiştirilirmiş. Şimdi yolcu gemilerinin uğrak yeri. Denize döküldüğü noktadan başlayıp, yürüyerek ünlü Dunn’s Şelalesi’nin en tepesine çıkabilirsiniz. Bir yandan sular duş etkisi yaratırken diğer yandan maceracı
/images/100/0x0/55eabb49f018fbb8f8931fb4
ruhunuz kabarıyor. Elele tutuşup zincirler oluşturanlar, 180 metre yürüyüp şelalenin başlangıç noktasına çıkıyor. Yolda kayıp düşmemek için azami dikkat gerekli. Kentin botanik bahçeleri de görülmeye değer. Kentte Sandals (www.sandals.com) grubu dahil büyük işletmelerin tatil köyleri var. Couples Sans Souci Resort (www.cooples.com) lüks ve şehrin en iyilerinden. Sıra dışı mobilyalarla döşenmiş. Goldeneye’ın (www.islandoutpost.com) özelliği 1952’de James Bond karakterin doğduğu yer olması: Yazar Ian Fleming 1946’da bir ev yaptırmış. 13 James Bond romanını burada yazmış. 1990’larda evi satın Chris Blackwell, restore ettirip dört yeni villayla turistik tesise dönüştürmüş. Adanın bir diğer gözde oteli ise Hollywood yıldızlarını da ağırlayan Jamaica Inn (www. jamaicainn.com). Jamaica Inn restoranıyla da ön plana çıkıyor. Evita’s (Tel: 876 974 23 24) ve Ocho Rios Village Jerk Centre ( Tel: 876 974 25 49) yemeklerini beğeneceğiniz diğer yerler arasında bulunuyor. Ocho Rios’daki plajlar adanın diğer yerlerindekine göre daha sıradan.

False