Refika Birgül'den babalara, iftara, bayrama 3 tarif...

Güncelleme Tarihi:

Refika Birgülden babalara, iftara, bayrama 3 tarif...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2017 12:21

Hürriyet yemek yazarı Refika Birgül, bu haftaki köşesinde yarın Babalar Günü ve önümüzdeki hafta Ramazan Bayramı için özel sofralar hazırlamak isteyenlere üç leziz öneri sundu. Birgül'ün tavuklu ve etli tariflerini okumak bile ağız sulandırmaya yetiyor. İşte Refika'nın Mutfağı'ndan her zevke göre ayrı tadına doyulmaz tarifler...

Haberin Devamı

Klasikçiler için TAVUKLU TEPSİ KEBABI

400 gram kemiksiz tavuk but alın ve bunu satırla kıydırın. Kendiniz de bıçakla ya da mutfak robotunda her bir parça pirinç-mercimek tanesi olana kadar çekebilirsiniz.

İçine yarım kapya biberi, 1 adet köy biberi, 2 diş sarmısak, 2-3 dal taze kekik, 2-3 dal taze nane, 10 dal da maydanozu kıyarak ekleyin. Yumuşatmak ve lezzetini artırmak için 1 çorba kaşığı yoğurdu ve 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin.

Birer çay kaşığı taze çekilmiş karabiber ve kimyonla tuzu ekleyin. Lezzetlerin birbirine daha iyi geçmesi için bu şekilde de satırdan geçirin ve yoğurun.

Karışımı düz, tercihen bakır bir tepsiye alın. İyice yoğurmak ve tepsiye yerleştirirken bir taraftan başlayıp öbür tarafa doğru devam etmek önemli. 1.5 santim kalınlığında bir daire yapın.

Haberin Devamı

1 çorba kaşığı biber salçasını yarım su bardağı suda açıp, sulu bir kıvam haline getirin. Bu sosu her tarafına gezdirerek dökün.

220 derecede, altı ve üstü yanan fırının orta katına yerleştirip 20-25 dakika pişirin. Son 15 dakikasında üzerine dört parçaya kestiğiniz domatesle 2 adet küçük kırmızı soğanı ve 1 adet köy biberini kebabın üzerine yerleştirin.

Yanında lavaşla birlikte hem lezzetli hem de hesaplı bir ziyafet emrinize amade.

Refika Birgülden babalara, iftara, bayrama 3 tarif...

Cesurlar için KEKİK KOKULU KİRPİ KÖFTE

Tarifteki köftenin yapılışını 2 Nisan 2011 tarihli yazımda bulabilirsiniz.

Köfteyi fırına koymak için hazırladıktan sonra 2 yaprak güllacı elinizde buruşturup parçalayın.

2-4 santim aralığında parçaları köftenin üzerine, yanlarına saplayın. Kalan parçaları da tepsiye serpin.

200 derecede alt üst ve fanlı çalışan fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin.

Refika Birgülden babalara, iftara, bayrama 3 tarif...

Yenilikçiler için PATATES-KÖFTE DİZME

Köftesi için: 700 gram dana döş kıymaya robotta incecik çektiğiniz 1 adet kurusoğan, 5 çorba kaşığı galeta unu, 10 dal ince kıyılmış maydanozu, kavurup kabaca doğradığınız 3 avuç cevizi ilave edin.

Haberin Devamı

3 çay kaşığı tuz, karabiber, 1 çay kaşığı pulbiber, 2 çay kaşığı toz kırmızı biber, 1 buçuk tatlı kaşığı kimyon ve köfte baharıyla 3 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip, yoğurun.

4 adet orta boy patatesi yıkayıp soyun ve 1 santim kalınlığında dilimler kesin.

Köfte harcınızdan 45 gramlık parçalar alın. Bir patates dilimi, bir köfte olacak şekilde sıra sıra dizip kenarda bekletin.

Sığ bir düdüklü tencereye birer çorba kaşığı zeytinyağı ve tereyağı ekleyip piyazlık doğradığınız 1 adet kuru soğanı kavurmaya başlayın. Soğanlar renk değiştirince altını kapatın.

Dizili patates ve köfteleri tencerenin içerisine halka oluşturacak şekilde yerleştirin. Ortada kalan boşluğa da kaldıysa patates ve köfte sandviçlerinden koyabilirsiniz.

Haberin Devamı

Robotta, kabuğunu soyduğunuz 1 büyük domates ve 1 çorba kaşığı domates salçasını iyice püre olana dek karıştırın. Elde ettiğiniz püre 1 buçuk su bardağı olana kadar su ekleyin.

Sos karışımına, birer çay kaşığı tozşeker, tuz ve karabiber ekleyin. Biraz acı olsun isterseniz yarım çay kaşığı pulbiber ekleyin.

6-7 diş sarmısağı ilave edip, bu sosu dizdiğiniz patates ve köftelerin üzerine gezdirerek dökün.

Fırın tepsisini iftardan bir saat önce fırına üstünü kapatarak yerleştirin. 200 derecede 45 dakika pişirdikten sonra üzerini açıp biber ve domateslerini de ekleyip 10 dakika daha pişirin.

BAKMADAN GEÇME!