Referanslı öğrenciye burs verilir!

Uzun zamandır beni çok rahatsız eden bir hususu Ramazan ayı münasebetiyle gündeme getirmek istedim. Aslında isyanımı desem daha isabetli olur.

Haberin Devamı

“Komşusu açken tok yatan bizden değildir.” Peygamber sözüdür. Yardımlaşmayla ilgili pek çok ayet ve hadis var ama ‘Bizden değildir!’ diyerek ümmetini net bir şekilde uyardığı için bu hadisi paylaşmak istedim.

Bizim mahallenin yardım dernekleri bu hadisi çok paylaşır davetlerinde, mesajlarında. Ne ilginçtir ki için boşalttığımız her şey gibi bunun da içini boşalttığımızın farkında değiliz.

Nasıl mı? Anlatayım;

Bir sürü yardım dernekleri ve vakıfları var. Öğrencilere burs veriyorlar, uluslararası yardımda bulunuyorlar, yurt dışında okullar yapıyorlar. Bunlar çok güzel ve anlamlı faaliyetler elbette. Lakin komşu anlayışında problem var. Hadiste bahsedilen komşu öncelikli olarak aynı sokakta - mahallede yaşadığın insandır. Şimdi ise komşudan kasıt farklı ülkeler, farklı kıtalar olmuş. Elbette, onlara da yardım etmek insanlık görevimiz ama bir şeyin farkına varalım Allah rızası için.

Haberin Devamı

Yanı başımızdaki komşumuzun ihtiyacını görmüyoruz fakat bağlı bulunduğumuz dernek ve kuruluşların yardım gecelerinde koşuşturuyoruz.

Her yardım kuruluşu bir gruba veya cemaate bağlanmış, bağış isterken hepsi kucaklayıcı ama sıra yardım etmeye geldi mi ‘Bizim hedef kitlemize uymuyor.’ cevabı. Hangi ayet, hangi hadiste var bu?

Hiçbir partiye, cemaate, gruba mensup olmayan komşularımızın hakkını kim gözetecek?

Geçmişte eleştirdiğimiz dernek ve vakıfların yaptığını yapıyoruz. Hiç “Abartıyorsun!” demeyin.

Bir yardım derneğinin kapısını çalan öğrenciye ‘Üzgünüz şartlarınız burs almaya uygun ama referansınız yok burs veremiyoruz’ mantığını kendine yakıştırabilen Müslüman kardeşim, iyi misin?

Haberin Devamı

‘Sağ elin verdiğini sol el duymayacak.’ hadisiyle bize yardımın edebini öğreten bir dinin mensubu nasıl olurda kapısını çalan mağduru ‘Ben çok yardım yapıyorum’ diyerek geri çevirirken, protokol dolu bir gecede bağış rekoru kırar?

Malının fazlasını ve işe yaramayanını zekat olarak dağıtarak dini vecibelerini yerine getirdiğine inanan Müslüman, Peygamberin şu sözünü hiç mi duymadın? “Kendi nefsiniz için istemediğinizi, kardeşiniz için istemedikçe iman etmiş olmazsınız.”

Ne ilginç; Yoklukta öğrendiğimiz paylaşmayı, varlıkta unuttuk…

Lütfen! İsteyen istediğine istediği gibi yardım etsin ama Allah’ı karıştırmasın. Karıştırıyorsa kitabına uydurmasın, kitaba uysun…

Yazarın Tüm Yazıları