Referandumla oynamak için geç değil mi?

21 Ekim referandumunun ayağımıza dolaşacağına dair basında çok ama çok az kişi dikkat çekerken 20 ve 27 Eylül’de başımıza gelecekleri sorgulamış ve daha 20 Eylül’de şu soruyu sormuştum:

"İçimde bir ses; ...Ekimde yapılacak referandumda bizzat savunduğu değişiklikler için ’hayır!’ çıkması uğruna AKP’nin büyük gayret göstermek zorunda kalacağını söylüyor!"

Referanduma 12 gün kala AKP’nin nasıl sıkıştığı ortada!

27 Eylül tarihli yazımda da içine düştüğümüz ironiyi şu cümlelerle ifade etmiştim:

"Tarihe de 2 adet 11. Cumhurbaşkanı sahibi olmuş ülke olarak geçiyoruz!

Bir sonrakine de "12." mi yoksa "13. Cumhurbaşkanı" mı deneceği de derin bir entel tartışmasına yol açıyor."

* * *

AKP çeşitli soruların sorulduğu referandumdan tümüyle caysa, kendisiyle büyük çelişki yaşayacak!

Hele hele, "Cumhurbaşkanı’nı millet seçsin" maddesinden vazgeçmek, AKP’nin 22 Temmuz seçimleri öncesi kullandığı "Cumhurbaşkanı’nı size seçtirmiyorlar" temasının hepten inkárı olur.

O zaman, 27 Eylül tarihli yazımın sonunda sorduğum, "22 Temmuz’un ’Yeter söz milletin!’ sloganı, 21 Ekim’de ’Yeter millet haddini bilsin!’ sloganı haline dönüşecek mi?" sorusuna AKP’nin vereceği cevap kocaman bir "evet!" olur.

AKP, hem kendi eliyle yaratacağı kaosun önüne geçmek, hem de işini gördürdükten sonra milleti dışlamış bir görüntü vermemek için referandumdaki sorulardan sadece "11. Cumhurbaşkanı" ile ilgili maddeleri çıkarmak istiyor.

MHP de, nedense bu teklife yeşil ışık yakıyor!

* * *

Hukukçu değilim ama mantık bana "referandumda kısmi tadilat" yapılmasına itiraz eden ve referandumun tümden iptal edilmesi gerektiğini savunan CHP’nin görüşlerinin daha doğru olduğunu söylüyor.

Sınırlarda oylama çoktan başladı ve belirli sayıda seçmen, içinde 11. Cumhurbaşkanı’nın seçilmesine dair soruların da olduğu, "tadilat görmemiş referandum"a oy verdiler ve vermeye devam ediyorlar.

Eğer, 21 Ekim’de "tadilat görmüş referandum" oylanırsa seçmen iki ayrı referandum yapmış olmaz mı?

Bu durumda da büyük bir hukuki kaos doğmaz mı?

* * *

Ancak, ben bir adım daha ileri gidiyorum ve şu soruyu da soruyorum.

Sınırlardaki oylamalarla referandum başladığına göre referandumun ortasında referandum maddeleriyle oynamanın dışında ayrıca referandumu (CHP’nin istediği şekilde) toptan iptal etmek mümkün müdür?

Sayıları ne olursa olsun; referandum için halen oy kullanmış vatandaşların itiraz hakları nasıl değerlendirilir?

Referandumu şu andan itibaren tadilata uğratmak veya iptal etmek ile aynı işlemleri seçim sabahı oylama başladıktan 2 saat sonra yapmak arasında hukuki açıdan herhangi bir fark var mıdır?

* * *

Bugünler her kafadan ayrı bir ses çıkması için aranır da bulunmaz günler değil mi? Hadi kıymetli hukukçular; görev başına!
Yazarın Tüm Yazıları