Referandum 2017 ne zaman yapılacak?

Güncelleme Tarihi:

Referandum 2017 ne zaman yapılacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2017 11:04

Referandum ne zaman yapılacak soruları, Anayasa değişikliği teklifinin TBMM'de yapılan oylamanın kabul edilmesiyle birlikte, merak edilmeye başlandı. Peki, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onaylamasıyla birlikte Resmi Gazete'de yayımlanması beklenen referandum ne zaman yapılacak? İşte, merak edilen o tarih

Haberin Devamı

Referandum ne zaman yapılacak konusu vatandaşların merakına neden oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde oylamaya sunulan Anayasa değişikliği maddeleri oy çokluğuyla kabul edildi. TBMM'de kabul edilen bu maddelerin yasalaşması, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayıyla gerçekleşecek. Peki, Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla tarihi belli olacak olan  Referandum ne zaman yapılacak?

REFERANDUM NE ZAMAN YAPILACAK?

Anayasa maddelerinde bazı değişiklikler yapılmasını gündeme getiren AK Parti'nin 18 maddelik değişiklik teklifi  TBMM'de süren uzun maratonun ardından kabul edildi. Mecliste kabul edilen 18 maddelik yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Cumhurbaşkanının onayıyla birlikte Resmi Gazete'de  yayımlanacakolan tasarı, referandumun yapılacağı net tarihi de belirleyecek. Referandumun 26 Mart-4 Nisan 
aralığında yapılacağı öngörülüyor.

YSK BAŞKANI TARİH AÇIKLAMASINDA BULUNDU

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Anayasa değişikliği için referandum tarihinin belli olmadığını söyledi.  YSK Başkanı Güven, YSK binasına gelişinde referandum tarihi ile ilgili basın mensuplarının sorusunu cevapladı.  Güven, "Tarih belli olsun sonra konuşuruz. Tarih henüz belli değil bizim hazırlıklarımız devam ediyor. Ne zaman yayınlanacağı benim yetkimde değil. Belirlenince bir tarih belirleyeceğiz" karşılığını verdi.

GURBETÇİLER İÇİN SANDIK KURULACAK

Türkiye, Anayasa referandumunda Almanya’daki Türk vatandaşlarının bu ülkede kurulacak sandıklarda oy kullanabilmesi için Berlin nezdinde resmi girişimde bulundu.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Türkiye’nin talebi Berlin Büyükelçiliği kanalıyla Almanya Dışişleri  Bakanlığına resmi yazıyla (nota) iletildi. Alman makamlarının, Türkiye’nin bildiriminin ardından, referanduma  ilişkin bazı ek bilgiler talep ettiği, taraflar arasında görüşmelerin sürdüğü öğrenildi. 
Diplomatik kaynaklar, Almanya’daki mevzuat gereği, yabancı ülke vatandaşlarının Almanya’da kurulacak sandıklarda  oylarını kullanabilmesi için, en az 60 gün önceden bildirimde bulunmak gerektiğini, bu koşulun yerinegetirildiğini kaydettiler.

Haberin Devamı

 Almanya’nın, seçimlerin yapılacağı bölgelerde çevre güvenliğinin sağlanması gibi konularda beklentilerinin  bulunduğu, görüşmelerde bir sorun yaşanmasının beklenmediği ifade edildi. 

Türkiye’de referandum tarihinin kesinlik kazanmasının ardından, Yüksek Seçim Kurulunun yurt dışındaki oy kullanma işlemleri hakkında tüm detayları belirlemesi, bunların kamuoyuna duyurulması bekleniyor. Dışişleri Bakanlığı ise süreçte aksaklıkların yaşanmaması için, önceden hazırlıklarını sürdürüyor ve gerekli izinler için başvurularını sürdürüyor. 

Daha önce yapılan seçimlerdeki deneyimler ışığında, Almanya’nın farklı kentlerindeki 13 başkonsoloslukta  sandıkların kurulması, oy verme işleminin mart ayının ikinci yarısında başlaması ve yaklaşık 15 gün sürmesi  öngörülüyor.

Türkiye’nin Almanya’nın Berlin, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Karlsruhe, Köln, Mainz, Münih, Münster, Nürnberg ve Stuttgart kentlerinde başkonsoloslukları bulunuyor. 

Başkonsolosluk binalarının büyük olduğu kentlerde sandıklar bu binalarda kurulacak. Başkonsolosluk binalarının küçük olduğu kentlerde ise oy kullanma işleminin kiralanacak çok amaçlı salonlarda ya da fuar alanı gibi merkezlerde gerçekleştirilmesi planlanıyor. 

Yurt dışında en fazla Türk vatandaşının yaşadığı ülke olan Almanya’da, 1 Kasım 2015’teki genel seçimlerde, kayıtlı bir milyon 411 bin seçmenden, 575 bini sandık başına giderek oy kullanmıştı. 

BAKMADAN GEÇME!