Redevco'dan Ankara'ya 150 milyon euroluk yatırım

Güncelleme Tarihi:

Redevcodan Ankaraya 150 milyon euroluk yatırım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2009 15:17

Hollanda merkezli COFRA Holding bünyesinde bulunan, dünya çapında 7,2 milyar avroluk gayrimenkulün sahibi Redevco'nun Türkiye'deki ilk yatırımı olan Ankara'daki Gordion Alışveriş Merkezi (AVM), açılış için gün sayıyor.

Toplam 150 milyon avroluk yatırımla tamamlanan ve Ağustos ayında açılması planlanan AVM, çevresindeki 30 dakikalık mesafede 1,5 milyon nüfusa hizmet etmeyi hedefliyor.

“Türkiye'nin ilk yeşil AVM'si” olduğu belirtilen Gordion'un tanıtımı için düzenlenen toplantıda Redevco ve Türkiye'deki projeleri hakkında bilgi veren Redevco Türkiye Ticari Bölüm Müdürü İlker Aydın, “Gordion, Redevco'nun Türkiye'deki amiral gemisi, bin 200 kişisi inşaat aşamasında olmak üzere 3 bin 500 kişiye istihdam sağlanıyor” dedi.

“Pan Avrupa” şirketi olan Redevco'nun Hindistan ve Çin'de açtığı bürolardan sonra küresel düzeyde bir şirket haline geldiğini belirten Aydın, şu bilgiyi verdi:
“150 yıllık bir aile şirketi olan Redevco, AB'nin en büyük perakende gayrimenkul portföyüne sahip. Portföyünde, Avrupa'daki en gözde şehirlerin en gözde semtlerindeki gayrimenkul var. 17 ülkede 21 ofisi bulunuyor. Portföy büyüklüğü 7,2 milyar avro. COFRA'nın gayrimenkul perakende bölümünü oluşturuyor. Dünya'da (Damarlarında perakende kanı akan gayrimenkulcü) olarak tanınıyor. COFRA'nın, yenilenebilir enerji, finans hizmetleri, gayrimenkul perakende, girişim sermayesi gibi alanlarda şirketleri var. Redevco'nun portföyündeki gayrimenkullerin büyüklüğü 5 milyon metre kare. Aile şirketi olduğu için hızlı ve esnek hareket edebiliyor. Borsaya kote olmadığı için genel ekonomideki finansal gelişmelerden fazla etkilenmiyor. Sadece AVM'ler değil, çok farklı risk kategorilerindeki gayrimenkule yatırım yapıyor.”

Redevco'nun 3 yıldır Türkiye'de faaliyet gösterdiğine işaret eden İlker Aydın, “Redevco için doğu-batı, kuzey-güney yok. Risk-getiri hesabına göre avantajlı görülen her bölgede yatırım yapılabiliyor” dedi.

Şirketin halen Ankara, Edirne, Erzurum'da birer, Manisa'da 2 AVM projesini yürüttüğünü kaydeden Aydın, Ankara'daki Gordion AVM'nin Ağustos'ta, Erzurum'daki AVM'nin Eylül'de açılacağını, Manisa ve Edirne projelerinin arsalarının alındığını, tasarımlarının tamamlandığını, bir süre sonra inşaatlarına başlanacağını bildirdi.

PROJELER TAMAMEN ÖZ KAYNAK İLE YAPILIYOR

Aydın'ın verdiği bilgiye göre, 70 milyon avroya mal olacak Erzurum AVM ile 150 milyon avroya mal olan Ankara Gordion AVM'yi tamamen öz kaynakları ile gerçekleştiriyor. Toplam 135 milyon avroya mal olacak Manisa AVM ve 60 milyon avroya mal olacak Edirne AVM için de hiç kredi kullanılmadı.

Aydın, “Finansman özkaynaklardan sağlandığı için, ekonomik kriz döneminde birçok şirket inşaatlarını, işini durdururken, biz yatırımlarımıza devam edebildik. Redevco, hem yatırımcı hem geliştirici şirket olduğu için inşaat kalitesine de çok önem veriyor” dedi.

Polatlı yakınlardaki tarihi Gordion kenti ve efsanesini dikkate alarak AVM'ye Gordion adını verdiklerini anlatan İlker Aydın, “Gordion'un Redevco'nun Türkiye'deki amiral gemisi” olarak nitelendirdi ve projede 3 bin 500 kişiye istihdam sağlanacağını kaydetti.

Gordion'un enerji verimliliği ve çevreye duyarlılık açısından Breeam sertifikası almak üzere tasarımlandığını ve bu sertifikanın muhtemelen en yüksek notla alınacağını belirten İlker Aydın, “Gordion, Türkiye'de, ilk yeşil AVM, ilk yeşil binalardan biri ve muhtemelen ilk Breeam sertifikalı binalardan biri olacak. Enerjimizin yüzde 18'ini kendimiz üreteceğiz” dedi.

“Türkiye'de çok fazla AVM açıldığı” yönündeki yorumların hatırlatılması üzerine Aydın, olayın nüfus-alım gücü arasındaki denge gözetilerek değerlendirilmesi gerektiğini, küçük şehirler için 1 AVM yeterli olurken, büyük şehirlerde bölgesel yeterliliğe bakılması gerektiğini, Çayyolu'nun bu açıdan hedeflenen 1-1,5 milyon nüfus potansiyeli ile cazip bir bölge olduğunu söyledi. Aydın, Avrupa'da birçok kentte, artık imar planları ile AVM'lerin sınırlandırıldığını hatırlattı.

5 YILDIZLI OTEL GİBİ YÖNETİLECEK

Gordion AVM'nin Müdürü Alp Atilla ise daha önce Hilton Ankara'nın 10 yıl, Hilton Sofya'nın 3 yıl yöneticiliğini yaptığını belirterek, AVM'nin de 5 yıldızlı otel standardında yönetileceğini, hem müşterilerin hem de burada iş yapanların memnuniyetine önem verileceğini, insanların evindeki rahatı ve güveni burada bulacağını söyledi.

AVM'nin çevredeki insanlarla iç içe olacağını vurgulayan Atilla, şu anda çevredeki 4 ilköğretim okulu ile bir proje yürüttüklerini, bu okulların öğrencileri tarafından resimlerin AVM mimarisinin bir parçası olarak sergileneceğini, metro ile doğrudan sağlanacak bağlantı sayesinde ulaşım sorunu da yaşanmayacağını anlattı.

Redevco Kiralama Bölümü Müdürü Emrah Çoban da 50 bin metre kare kiralanabilir alanı olan AVM'nin yüzde 80'inin kiralandığını, kiraların da “sürdürülebilir” düzeyde olduğunu söyledi.

AVM'de, Zara, Zara Home, Marks&Spencer, Mango, Carrefour, Massimo Dutti, Oysho, Bershka, Pull and Bear, Boyner, Benetton, Divarse, Fabrika, Network, Stradivarius, İnditex Grubu gibi tanınmış markaların bulunacağını Cinebonus'un en büyük sinemalarını burada yapacağını anlatan Çoban, ünlü markaların 165 mağazada satış yapacağını kaydetti.

Gordion'un mimari projesi dünyaca ünlü mimarlık ofisi Chapman Taylor tarafından çizilen AVM'nin ön yüzeyinde “Gordion Düğümü”nü stilize eden uygulamalar yapılmış.

Verilen bilgiye göre, Gordion AVM'nin kurulduğu arazi, ASKİ'ye aitti. bu arazi büyükşehir belediyesi tarafından kat karşılığı satışa çıkarıldı. GÜRTAŞ AŞ ihaleyi kazanırken, bu şirketten de AVM'nin yapılacağı araziyi Redevco aldı. GÜRTAŞ'ın, kat karşılığı ihale kapsamında belediyeye 300'den fazla konut verdiği belirtiliyor.
Yaklaşık 20 bin metre kare alana kurulan Gordion'un, 5 dakikalık mesafede 147,1 bin kişilik, 15 dakikalık mesafede 458,8 bin kişilik, 30 dakikalık mesafede ise 1 milyon 512 bin kişilik nüfusa hizmet edeceği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!