Rapor geldi altı aydır böylesi görülmedi

Güncelleme Tarihi:

Rapor geldi altı aydır böylesi görülmedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2016 16:56

Petrol fiyatları Goldman Sachs tarafından yazılan bir raporda piyasalarda uzun süredir devam eden arz fazlasının sonlandığının belirtilmesi ve Nijerya'da petrol üretiminde aksaklıklarla beraber yüzde 2'nin üzerinde yükseldi ve Kasım 2015'ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü. 

Haberin Devamı

Brent ham petrol fiyatları 88 sent artışla, yani yüzde 1.8 değer kazanarak 48.71 dolara çıktı. Brent ham petrol seans içerisinde yükselişini yüzde 2'nin üzerine çıkardı.

ABD türü ham petrolün varil fiyatı da yüzde 1.8 değer kazanarak 85 sent arttı ve 47.06 dolar oldu.

Petrol üretiminde Kanada'daki yangın ile Nijerya ve Libya gibi yerlerde yaşanan kayıplar günlük üretimi yaklaşık 3.75 milyon varil azaltarak, 2014 yılından 2016'nın başına kadar fiyatlarda yüzde 70'in üzerinde bir düşüşe neden olan arz fazlasını eritti. Üretimde yaşanan aksamalar uzun süredir arz fazlası ve yeni bir fiyat çöküşü uyarısı yapan Goldman Sachs'ın görünümünde U dönüşüne gitmesine neden oldu.

Goldman Sachs raporunda, "Petrol piyasası arz doyumu noktasına yaklaştıktan sonra beklediğimizden çok daha erken bir sürede eksik yaşamaya başladı" dedi. Raporda, "Piyasa devam eden güçlü talepler ve üretimdeki keskin düşüşlerden dolayı büyük ihtimalle Mayıs ayında eksiye geçti" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Fakat Goldman 2017'nin ilk yarısı itibariyle piyasalarda tekrar stok fazlasına döneceği uyarısını yaptı. Nijerya'da yaşanan sabotajlar sonrasında petrol üretimi on yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine gerileyerek günlük 1.65 milyon varile indi.

Venezuela'da ise bu yıl yaklaşık 5 milyar dolarlık ödeme yapması gereken ulusal petrol şirketi PDVSA'nın iflas edebileceği korkuları yaşandı. Venezuela'nın petrol üretimi bu yıl günlük 188,000 varil civarında düşüş yaşadı.

ABD'li yetkililer Venezuela'da düşük petrol fiyatlarının da etkili olduğu ekonomik ve siyasi bir erime konusunda gittikçe daha endişeli olduklarını dile getiriyorlar.

ABD'de ham petrol üretimi 2015 yılının yüzde 8.4 altına inerek günlük 8.8 milyon varile gerilerken, Çin'de de üretim Nisan ayında yıllık bazda yüzde 5.6 düştü ve günlük 4.04 milyon varil oldu.

Buna karşılık Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), üyelerin pazar payı için rekabete girmeleriyle üretimi artırdı. OPEC Nisan ayında üretimi Mart ayına göre günlük 188,000 artırarak 32.44 milyon varile çıkardı ve 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!