Randevular doldu

Güncelleme Tarihi:

Randevular doldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2015 20:22

BÖLGESEL risklerin ve terörün damga vurduğu, 2 genel seçimin yaşandığı ve Avrupa ile ABD ekonomisinden de tam olarak toparlanma sinyallerinin gelmediği 2015’i zor olsa da artışla geçirdiklerini söyleyen Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, 2016’dan daha umutlu olduklarını belirtti.

Haberin Devamı

Seçim sonrası olumlu havayı hemen hissettiklerini kaydeden Ermut, “Önümüzdeki seçimsiz geçecek 4 yıllık sürecin başlangıcı 2016’dan çok umutluyuz. Çünkü daha 2 Kasım sabahı bir süredir sessiz olan telefonlarımız çalmaya başladı, randevularımız daha şimdiden doldu” dedi. 

PETRO-KİMYAYA 1 MİLYAR $

2015 yılı performansını ve 2016 hedeflerini paylaşmak üzere basın mensupları ile bir araya gelen Ermut, biri gıda sektörü ve diğeri de petro-kimya sektöründe olmak üzere 2 büyük yatırım projesi üzerinde çalıştıklarını anlattı. Petro-kimya sektörüne gelecek olan yatırım için şu an Türkiye’de, yer baktıklarını kaydeden Ermut şöyle konuştu: “Petro kimya yatırımı 1 milyar dolara yakın büyüklükte olacak. Şimdiden ülkesini bile söyleyemeyeceğim gıda yatırımı ise, sıfırdan bir yatırım da olabilir, satın alma da olabilir. Ama bu yılın sonu ya da 2016’nın başında açıklama gelir diye düşünüyorum. Öte yandan Avrupa’dan havacılık alanında bir yatırım üzerinde çalışıyoruz. Kompozit ürünler konusunda ise hem Avrupa hem de Uzakdoğulu şirketlerle görüşüyoruz. Bunların da 2016’da geleceğini söyleyebiliriz.”

9 AYDA YÜZDE 32 ARTIŞ

2015 yılının ilk 9 ayında Türkiye’ye yüzde 32’lik bir artışla 12.6 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım geldiğini ifade eden Ermut şu bilgileri paylaştı: “Geçen yılın tamamında 12.7 milyar dolar yatırım çekmiştik. Bu yıl bu rakamın 14 milyar dolar civarında olmasını bekliyoruz. 2016’da ise hedefimiz bu rakamın da üstüne çıkmak. Ancak şu anda artışın ne kadar olacağını açıklamamız doğru olmaz.” 

En büyük risk terör

YATIRIMCININ artık sadece iç pazarın ne vaat ettiğine bakmadığına dikkat çeken Arda Ermut şöyle konuştu: “Global yatırımcılar artık bölgesel olarak da neler önerdiğinize bakıyor. Bu anlamda Türkiye çok şanslı çünkü çevresindeki en istikrarlı ülke olarak görülüyor. Ancak son dönemde artan terör olayları artık sadece belli bir bölgenin sorunu olmaktan çıktı. ABD ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın her yerinde önemli bir meseleye dönüştü. Dolayısıyla global anlamda doğrudan yatırımları etkileyen en büyük risk artık terörle birlikte gelen ekonomik ve politik belirsizlikler.” 
Afşin Elbistan 2016’nın en büyüğü olabilir 
GEÇEN yıl iptal edilen Afşin Elbistan Termik Santralı projesine farklı ülkelerden ilginin devam ettiğini anlatan Arda Ermut, “Proje ölmüş değil, ilgi çok fazla. Birçok şirketle yakın temastayız. Eğer sonuçlanırsa 2016’nın en büyük yatırımı olabilir” diye konuştu. 

Çin’e otomotiv yan sanayi çıkarması

YENİ dönem stratejilerinde başta Çin olmak üzere Singapur ve Malezya’ya odaklanacaklarını söyleyen Arda Ermut Kuzey Avrupa ülkelerine ise özellikle tasarım ve mühendislik açısından odaklanacaklarını belirtti. Ermut şunları kaydetti: “Türkiye’ye ilişkin Çinli yatırımcıların farkındalığının arttığını gözlemliyoruz. Çok yakın bir zamanda Çin’e özellikle otomotiv yan sanayi odaklı bir ziyaret planlıyoruz. Hedefimiz bu alandaki Çinli yatırımcıları buraya çekmek. Singapur’dan finans odaklı yatırım çekmek üzere çalışıyoruz. Latin Amerika yine radarımızda. ABD ve Avrupa halen en büyük yatırımcı olarak her zaman üzerinde durduğumuz pazarlar.” 

Şikâyet ve talepler en üst seviyeye 

DÜNYADA doğrudan yatırımların hâlâ en büyük kısmını hali hazırda o pazarda yatırımı bulunan yatırımcıların gerçekleştirdiğini söyleyen Arda Ermut, bu konuda şunları anlattı: “Dolayısıyla bir kez yatırım yapmış yatırımcının bir daha yatırım yapmasını sağlamak önemli. Bu kapsamda yakında Türkiye’deki yatırımcıları sektörel olarak ya da ülke ülke gruplar halinde Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile buluşturmayı planlıyoruz. Bunun ön hazırlıklarını yaptık. Yatırımcıların buradaki deneyimlerini, talep ve şikayetlerini bizzat en üst seviyeye aktarmalarını sağlamış olacağız. Bunun yeni yatırımları olumlu etkilemesini yatırımcıda güven oluşturmasını bekliyoruz.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!