Ramin'in dedesi Atatürk'ün yaveri

Güncelleme Tarihi:

Raminin dedesi Atatürkün yaveri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2009 00:00

Tuğçe Kazaz'ın 'Fransız yönetmen' olarak bilinen sevgilisi Ramin Matin'in dedesi Cevdet Tolgay; Atatürk'e yaverlik, İsmet İnönü ve Celal Bayar'a da başyaverlik yapmış.

Haberin Devamı

İŞTE BÖYLE YAKALANMIŞLARDI


Bugüne kadar yalnızca 'Fransız yönetmen' olarak bilinen Matin'in öyle hikayesi var ki, müthiş bir filme malzeme bile olur. Önce Ramin'in anne tarafından başlayalım. Genç yönetmenin annesinin adı Mayda. Mayda Hanım'ın babası Cevdet Tolgay, 1932'de yüzbaşıyken Atatürk'ün yaverliğine atanmış ve bu görevi Ulu Önder'in ölümüne kadar 6 yıl devam ettirmiş bir subay...

Akşam'ın haberine göre Ramin Matin hakkında ilginç bilgiler bununla da sınırlı değil. Genç yönetmenin babası İslami Devrim öncesi İran'ın Ankara Başkonsolosluğu'nda basın müşaviri olarak görev yapmış. Ancak devrimden sonra eşi Mayda Hanım ve Ramin'le Fransa'ya göç etmiş. Türkiye'de doğan ve Türk vatandaşı olan Ramin, bu göç sonrası ailesiyle yıllarca Nice'te yaşamış, Fransa pasaportunu da o sırada almış.

Haberin Devamı

MÜSLÜMAN VE SÜNNETLİ!
Ramin Matin'in 'Fransız yönetmen' olarak anılmasına itiraz eden bir tanıdığı 'Ramin, çifte vatandaş ama Müslüman ve sünnetli' dedi. İsviçre'de okuyan, Los Angeles'ta sinema üzerine eğitim gördükten sonra Türkiye'ye dönen Matin, bir süre TÜRVAK'ta yönetmenlik eğitimi aldı. Son olarak da Tuğçe Kazaz'la tanıştığı 'Cin Geçidi' filminin ekibinde bulundu.

 

 

6 YIL ATA'NIN EN YAKININDAKİ İSİMDİ
1901 yılında İstanbul'da doğan Cevdet Tolgay, Harp Okulu'nda okudu. Büyük Taarruz'da görev alan Tolgay, İstiklal Savaşı'ndan sonra 4'üncü Kolordu Süvari Bölüğü'ne atandı. 1932'de yüzbaşıyken Mustafa Kemal Paşa'nın yaverliğine getirildi ve 6 yıl bu görevi sürdürdü. Daha sonra İsmet İnönü ve Celal Bayar'a da başyaverlik yapan Tolgay, 1951 yılında emekli olup, 1993'te öldü.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!