"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Ramazan yaklaşıyor

Ramazan’ın başlamasına artık sadece birkaç gün kaldı. Her zaman olduğu gibi Ramazanda oruç tutarken de dengeli beslenme kurallarına uymak gerekiyor.

Tüm gün boyunca boş kalan mide, metabolizmamızın yavaşlamasına yol açar. Dolayısıyla oruç açılınca hızla yenen yemekler midemizde "şok" etkisi yaratır. Bu da besinlerin depolanmasına yol açtığı gibi bizlerin de kilo almasına neden olur.

Bu yüzden orucu bir bardak su ve bir miktar iftariyelikle yavaş yavaş açmak gerekiyor.

İbadet ederken sağlımızı tehlikeye atmamak için iftar sofrasında şunlara dikkat edebilirsiniz: Ekmeğinizi ve yemeğinizi uzun uzun çiğneyerek yiyin. Çorbanızı içtikten sonra bir süre yemek yemeye ara verin. Ardından ana yemeğinize başlayabilirsiniz. Tatlıya geçmeden önce de daha uzun bir ara vermeniz çok sağlıklı olur. Böylece iftar yemeğinizi birkaç öğüne parçalamış olacaksınız. Ayrıca bütün gün aç kalmaktan dolayı vücudun kan şekeri dengesi de bozulur. Bu yüzden mutlaka tatlı tüketmek gerekiyor. Ancak ölçüyü kaçırmayın.

Hepinizin sağlıklı, huzurlu ve hayırlı bir Ramazan ayı geçirmesi dileğiyle.

Yoğurtlu Köroğlu çorbası

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

2,5 su bardağı yoğurt

6 su bardağı et ya da tavuk suyu

1 yemek kaşığı nişasta (mısır ya da buğday nişastası)

3 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı aşürelik buğday (haşlanmış)

1 çay bardağı nohut (haşlanmış)

1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Yoğurt ve et ya da tavuk suyunu tencereye aktarın. Buğday veya mısır nişastası ve zeytinyağını da ilave edip tüm malzemeler iyice karışıncıya kadar çırpın. Haşladığınız buğday ve nohutu da ekleyerek karıştırın. Tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi de serpiştirip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başladıktan 5-6 dakika sonra ocaktan alın. İsterseniz üzerine kızgın yağda pişirdiğiniz kırmızı pul biber gezdirerek sıcak sıcak servise sunun.

Not : Bu çorbanın yapılış şekli size değişik gelebilir. Ancak, bu yemek son derece pratik ve lezzetlidir.

Cevizli Nevzine

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 15 dakika

Malzeme listesi

150 gr yumuşamış margarin

1 su bardağı pudra şekeri

3 yemek kaşığı tahin

1 kahve fincanı sıcak süt

1 su bardağı dövülmüş ceviz içi

3 su bardağı un

Margarin ve pudra şekerini derin bir kaba aktarıp yoğurmaya başlayın. Üzerine tahin ve sıcak sütü ekleyerek yugurmaya devam edin. Dövülmüş ceviz içini katıp unu azar azar ilave ederek kulak memesinden biraz daha katı kıvama gelinceye kadar yoğurun. Hazırladığınız hamuru yağlanmış orta boy bir fırın kalıbına bastırarak yayın. 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında, üzeri iyice kızarıp sarı kahverengi oluncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumasını bekleyin ve keskin bir bıçakla küçük dilimlere ayırarak servise sunun. Nevzinenin yanına sahlep ya da çay çok yakışır.
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI