Ramazan sürprizleri

Bu yıl yazın sonunda yaşayacağız ramazanı. Bir dahaki yıl biraz daha erken, sonra biraz daha erken...

Ne zamana denk gelirse gelsin, biz Müslümanlar için kutsal olan bu ay hep var olacak ve inananların içinde yarattığı güzel duyguları da beraberinde getirecek.
Ramazan ister istemez insanda bir nostalji duygusu da yaratıyor değil mi?

Hep dönüp dönüp geçmişi anmak, kültürümüzde varolan ramazan güzelliklerini yansıtmak geliyor insanın içinden. Şimdi, Osmanlı’nın son yıllarında balıkhane nazırlığı yapan Ali Rıza Bey’e kulak verelim ve o dönemdeki bir iftar sofrasının şıklığından dem vuralım: “Kahvaltı tepsisinde çeşit çeşit reçeller, havyar, peynir, zeytin, sucuk, pastırma gibi çerezler nefis ufak tabaklarda sininin ortasına konulurdu. Çeşitli mevsim meyveleri ve salatalar onlara mahsus tabaklarda tepsinin etrafına dizilir, zemzem-i şerif fincanları, Medine hurması, hardal tabakları ile iftariyelik tepsisi hazır edilirdi.

Hatta çekirdeği yemeklere düşmesin diye kullanılacak olan limonlar ikiye kesilip, tüller içinde, ipek ve renkli kurdelelerle bağlanarak ufak tabaklara konulup, servis edilirdi. İçme suları, kapalı ve tabaklı Saksonya bardaklarla hizmetçilerin elinde tutulurdu. Has pide ve francala, çörek ve simitler sofranın kenarına bollukla istif edilirdi.”

Biz sofralarımızda bu tür zariflikleri unuttuk mu dersiniz? Haydi, ilk yemek davetimizde limonları ikiye keselim, tüllere sarıp, kurdelelerle bağlayarak masaya getirelim. Konuklarımıza hoş bir sürpriz olsun.

Etli pilav

Malzeme listesi


· 1-1,5 kg kuzu ön kol ya da but eti
(Kuşbaşı formunda doğranmış olmalı.)
· 1 yemek kaşığı un
· 3 yemek kaşığı zeytinyağı+30 gr tereyağı
· 1 adet orta boy kuru soğan
(8-10 adet arpacık soğan da kullanılabilir.)
· 1 adet orta boy kereviz
· 1 adet orta boy havuç
· 3 diş sarmısak
· 1 çay kaşığı tuz, karabiber
· 2 su bardağı kırmızı şarap
(Herhangi bir marka kullanılabilir.)
· 4 çay kaşığı tatlı hardal
· 3 su bardağı sıcak su
(Et ya da tavuk bulyon atılabilir.)
· varsa 1-2 adet büyük boy narın taneleri

YAPILIŞI: Kuşbaşı etin üzerine un serpilip karıştırılır. Zeytinyağı ve tereyağı orta boy bir çelik tencerede ve orta ısılı ateşte kızdırılır. Unlu et tencereye koyulup tahta bir kaşıkla sürekli karıştırılarak 7-8 dakika kadar kızartılır. Et el kevgiriyle süzülerek tencereden alınır. Yemeklik incecik doğranmış soğan ya da arpacık soğanlar ve pirinç tanesi büyüklüğünde dilimlenmiş sarmısaklar aynı tencereye koyulup orta ısılı ateşte 2-3 dakika kadar kavrulur.

Rendelenmiş havuç ve rendelenmiş kereviz eklenip 2 dakika daha kavrulur. Tuz, karabiber ve hardal da ilave edilir. Şarap ve sıcak su (et ya da tavuk suyu kullanılmasını öneririm) katılıp önceden kavrulmuş olan et de eklenir. Arada sırada karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılıp tencerenin kapağı kapatılarak et kısık ateşte en az 1 saat kadar pişirilir. İyice yumuşayıp suyunu çeken etin üzerine nar taneleri serpiştirilir. Sade pilav ya da haşlanmış basmati pirinciyle birlikte servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları