Ramazan sonrası yemek uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Ramazan sonrası yemek uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2016 10:39

Ramazan sonrası yemek uyarısı

Haberin Devamı

Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, (DHA) - ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zeynep Sivaslı, oruç tutanların metabolizmalarının yavaşladığına dikkati çekerek, Ramazan Bayramı'nda fazla yemek yemenin sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Zeynep Sivaslı, ramazan ayının ardından gelen bayramla birlikte nasıl beslenilmesi gerektiği hakkında bilgiler verdi. Ramazan ayının bitmesine rağmen bazı kişilerin, kendilerini hala oruç tutuyor zannedebildiğini, bazı kişilerin ise, "Oruç bitti, şimdi yeme zamanı" diyerek aşırı miktarda besin tüketebildiğini belirten Sivaslı, "Bayram sonrası aşırı yemekle bazı problemler kaçınılmaz olur. Bu süreç sonrası hızla kilo alabilirsiniz. Ayrıca hazımsızlık ve mide problemleri yaşanabilir. Bu nedenle çok aşırı yemek yememeye ve enerjisi yüksek besinleri tüketmemeye dikkat edelim" dedi.
İKRAMLARI AZAR AZAR TÜKETMELİ
Ramazan ayının yaza denk gelmesiyle birlikte oruç tutanların uzun bir açlık dönemi yaşadığını hatırlatan Sivaslı, şöyle konuştu:
"Birden eski beslenme düzenimize döndüğümüz zaman hazımsızlık, mide bulantısı ve kabızlık gibi sağlık sorunları yaşanabilir. O yüzden bayramda özellikle güne hafif bir kahvaltıyla başlanması gerekiyor. Genelde Türk kültüründe ikramları geri çevirmeme olayı, ayıp olarak algılanıyor. Dikkat etmemiz gerekiyor. Azar azar ikramlardan alabiliriz. Tüketebiliriz."
"ŞEKER VE TATLI TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ"
Özellikle yaşlı ve çocukların Ramazan'dan sonraki dönemde beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Zeynep Sivaslı, şöyle devam etti:
"Çocukların şeker bayramı olarak adlandırdığı ramazan bayramında şeker ve tatlı tüketimine daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Yaza ve sıcak döneme denk geldiği için yaşlılar ya da kronik hastalarımızın da ramazan ayı ve ramazan bayramında beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Diyetlerini ve ilaçlarını uygulamaya devam etmelidirler. Genelde halkımızda nasılsa bayram ilaçlarımı birazcık aksatabilirim. Diyetimi bozabilirim mantığı olabilir. Özellikle buna dikkat etmemiz gerekmektedir."
"KABIZLIK EN BÜYÜK SORUN"
Kabızlığın Ramazan ayı boyunca yaşanan en büyük sorunlardan biri olduğunu belirten Sivaslı, "Bayramda da kabızlık sorunları görülebilir. Genelde Türk kültürünün ikramlarının içeriği daha çok şekerli, şerbetli, sütlü tatlılardır. Bu yüzden kabızlık sorunları yaşanabilir. Vatandaşlarımızın özellikle ramazan ayı sonrasında beslenmelerine son derece dikkat etmeleri gerekmektedir. Meyve ve sebze üretimini de dikkat etmelidirler. Kilo artışı ramazan boyunca yaşanabilir bir problemdir. Bayram sonrası da bunu takip eden bir süreç var. İkramlar çok fazla olur. Fiziksel aktivitelerimiz bayram boyunca sadece ziyaretler olduğu için kilo artışına da dikkat edilmelidir" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!