"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Ramazan beslenmesi

Beslenme alışkanlıklarımız, eskisine kıyasla oldukça değişti. “Doymuş yağ”, “kolesterol” veya “kan şekeri” gibi kavramlara eskisi gibi yabancı değiliz artık. Artık çok daha bilinçli ve özenli besleniyoruz.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutmaya başlayanların, bu ruhani yolculukta kendilerine normalden biraz daha fazla özen göstermesi gerekiyor.
Sahur ve iftar sofralarını zenginleştireceğim derken, sindirim sistemimizi zorlamamaya dikkat etmemiz gerekiyor.
İnsanın sindirim sistemini aksatabilecek olan oruç tutması değil, iftar ile sahur arasındaki sürede nasıl beslendiğidir.
Örneğin katı yağ ile hazırlanmış yiyecekler ve gazlı içecekler tüketiliyorsa, bol miktarda su içilerek sindirim sistemini desteklemek çok önemli.
Metabolizmamızı zorlayan en büyük faktör, katı yiyecek eksikliğinden çok vücuttaki sıvı oranıdır.
Fazla yemek, hiçbir zaman iyi bir fikir değil ama özellikle iftarda sisteme aşırı yüklenmenin olumsuz sonuçlar doğurmaması için farklı yöntemler denemelisiniz. Mesela çorba, sıcak ve sıvı bir besin olması özelliğiyle, sindirime çok yardımcı bir besindir.
İftarda çorbayı yemeğin en başında içmek yerine, ortalara doğru ve ılık içmeyi deneyebilirsiniz.
Böylece yediklerinizin sindirilmesi kolaylaşır.

BADEMLİ KOLAY PUDİNG

Süt, toz şeker, un, nişasta ve yumurta sarılarını orta boy bir tencereye aktarıp mikserle 2-3 dakika kadar çırpın.
Vanilya, rendelenmiş limon kabuğu ve hindistancevizini de ilave edip tekrar karıştırın. Sürekli karıştırarak katılaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra ocaktan alıp mikserle 4-5 dakika daha çırpın.
Muhallebiyi küçük kaselere ya da kup bardaklarına paylaştırın. Soğuyunca üzerlerini badem ve Rulokat gofretle süsleyerek servise sunun.

Malzeme listesi

- 6 su bardağı süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 adet yumurtanın sarısı
- 2 yemek kaşığı dolusu un
- 1 yemek kaşığı dolusu buğday nişastası
- 1 paket vanilya
- 1 adet limon kabuğunun rendesi
- 2 yemek kaşığı dolusu hindistancevizi tozu
Süslemek için;
- 5 yemek kaşığı çekilmiş badem
- 12 adet Rulokat gofret

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI