Ramazan ayının vazgeçilmez geleneği cevizli çörek

Güncelleme Tarihi:

Ramazan ayının vazgeçilmez geleneği cevizli çörek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2016 15:42

Ramazan ayının vazgeçilmez geleneği cevizli çörek

Haberin Devamı

Salih BEŞKARDEŞ/ ADİLCEVAZ (Bitlis), (DHA)-BİTLİS’in Adilcevaz ilçesinde Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, evlerde ve fırınlarda yapılan cevizli çöreklerle vatandaşlar ilçedeki bir geleneği yaşatmaya çalışıyor.

Ceviziyle meşhur İlçede Osmanlı döneminden süregelen cevizli çörek, özellikle taş fırınlarda pişirilerek evlerde sahur sofralarının en çok talep gören yiyecekleri arasında yer alıyor. Yıllardır bu geleneği sürdürmeye çalışan ilçe halkı, evlerin yanı sıra ilçe merkezindeki fırınlarda da çörek ustaları tarafından hazırlanan cevizli çöreklere rağbet gösteriyor.

Çörek ustası Mehmet Şirin Yıldırım, ceviziyle tanınan ilçede yıllardan beri cevizli çörek yapma geleneğini sürdürdüklerini belirterek, özellikle ilçede yetiştirilen cevizlerin havanda dövülmesinin ardından hamurla birleşmesiyle farklı bir lezzetin ortaya çıktığını söyledi.

Mehmet Şirin Yıldırım cevizli çörek için hazırlanan hamuru bir süre beklettikten sonra merdane yardımı ile açtıklarını belirterek, "Merdane yardımı ile açtığımız hamurun içine havanda dövülen cevizi serpip hamuru kapattıktan sonra hamurlara değişik şekiller verip kasalara diziyoruz. Ardından hamurların üzerine yumurtanın sarısını sürüp çörek otunu serptikten sonra bir süre dinlenmeye bırakıyoruz. Hamurlar bir süre dinlendikten sonra odun ateşinde 250 dereceye çıkardığımız taş fırında çörekleri pişirip tezgahlara dizerek müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz. Aslında cevizli çörekler ilçemizde dedelerimizden bizlere kalan önemli bir değerdir. Bizlerde bu değeri yaşatabilmek adına elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz” dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!