Ramazan ayında ağız bakımı

RAMAZAN ayında ağız ve diş bakımına özen gösterilmez ise, diş ve diş eti problemleri normal sürece göre daha hızlı bir şekilde ilerleyebilir.

İftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha dikkatli fırçalanması gerekir. Özellikle ramazan ayı boyunca, antiseptik ağız gargaralarının kullanılması çok yararlıdır. En kolay ve basit olanı tuzlu su ile gargara yapmaktır. Ayrıca diş ipi kullanılmalı ve dişlerle beraber dilin de fırçalanması ihmal edilmemelidir.
RAMAZANDA ÇÜRÜK OLUŞUMU ARTABİLİR
Genellikle sahurdan sonra hemen yatıldığı için ağız içinde daha çok bakteri ve plak birikimi olur. Bu dönemde ağız bakımına özen gösterilmezse, diş çürükleri ve ağız kokusu artabilir. Yemeklerden sonraki 30 dakika oldukça önemlidir. Bu süre bakterilerin, dişlerde çürük oluşturabilmesi için yeterli bir zamandır. Bu gerçek göz ardı edilmemeli ve sahurdan sonra dişler fırçalanmadan yatılmamalıdır.
Ramazan ayı, tatlı çeşitlerinin daha çok tüketildiği,  kahve, çay gibi içeceklerin daha çok içildiği bir dönem olduğu için ağız ortamında bakterilerin çoğalması ve dolayısıyla çürüklerin oluşma hızı artmaktadır. Lokmaları daha uzun süre çiğneyerek yutmak tükürük salgısını artıracağı için iftarda gıdaları daha fazla çiğneyerek yutmaya dikkat edilmelidir. Sigara içmek ağız kuruluğunu arttırır. İftardan ve sahurdan sonra özellikle sigara içenler ağız bakımına daha çok özen göstermelidirler.
 Sahurda gün içinde vücudun su ihtiyacını artıracak çay, kahve ve asitli içeceklerden sakınılmalıdır. Sucuk, pastırma, sosis gibi baharatlı gıdalar yerine elma, domates, maydanoz gibi sebzeler tercih edilmelidir. Soğan, sarımsak gibi kokulu gıdalar yenmemeli veya pişirilerek tüketilmelidir.
ORUÇ TUTARKEN DİŞLER FIRÇALANMALIDIR
Oruçluyken diş fırçalamanın aslında hiçbir mahsuru olmadığı, din adamları tarafından ayrıntılarıyla anlatılmıştır. Oruçlu olduğumuz günlerde yeme-içme fonksiyonu olmadığı için, tükürük salgısı dolayısıyla tükürüğün doğal temizleme kapasitesi azalır. Bu da bakterilerin üremesi ve diş çürüğünün oluşması için uygun ortam hazırlar Ağız ve diş temizliğinin diş fırçası ve diş macunu kullanılarak yapılması oruca zarar vermez. Fırçalama esnasında macunun yutulması sonucu orucunun bozulacağından tedirgin olanlar ise dişlerini macunsuz fırçayla temizleyebilir. Diş fırçalama olanağı olmayanlar en azından gün içinde ağzını birkaç defa su ile çalkalamalıdırlar.
ORUÇLUYKEN DİŞ TEDAVİSİ YAPILABİLİR
Oruçluyken anestezi altında dişiniz tedavi edilebilir. Diş tedavisi sırasında kullanılan anestezik sıvının, herhangi bir besleyici özelliği bulunmadığından, dolgu ve kanal tedavisi hatta diş çekimi işlemleri rahatlıkla yapılabilir. Tedavi sırasında dikkat edilmesi gereken durum kan ve suyun yutulmamasıdır. Kanın yutulması halinde orucun bozulduğu din adamları tarafından belirtilmektedi. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da defalarca anlatıldığı gibi diş tedavileri sırasında suyu ve kanı yutmadıkça oruç bozulmamaktadır. Ramazan ayında bu hususlara dikkat edilerek diş tedavilerinin yapılamasında bir sakınca yoktur.
Yazarın Tüm Yazıları