‘Rakka’da taktik destek vereceğiz’

Güncelleme Tarihi:

‘Rakka’da taktik  destek vereceğiz’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2017 23:37

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Almanya’nın Oberhausen kentinde dün yapılan ‘Memleket Sevdalıları Evet Diyor’ etkinliğine katıldı.

Haberin Devamı

 Yıldırım, Münih’ten Oberhausen’e giderken uçakta yaptığı açıklamada, “Rakka’da prensipte anlaşılırsa doğrudan operasyona girmeyeceğiz. Askeri varlığımız olacak. Taktik destek vereceğiz” açıklamasında bulundu. Yıldırım uçakta ve etkinlikte yaptığı konuşmalarda özetle şunları söyledi:

DOSTLUĞA SIĞMAZ

 “El Bab’dan sonra Rakka’nın DEAŞ’tan kurtarılması konusunda bir teklifimiz oldu biliyorsunuz. PKK’nın uzantısı PYD YPG ile hareket etmelerinin doğru olmadığını, bir terör örgütünün başka bir terör örgütüne karşı kullanılamayacağını söyledik. Bu dostluğa sığmaz. ABD’nin yeni yönetimi bu değerlendirmeleri zannediyorum dikkate alacak. (ABD Başkan Yardımcısı Mike) Pence’e yeniden bunu söyleyeceğim. Merkel’e de Almanya’yı da bu operasyona dahil edebileceğimizi söyledim.

Haberin Devamı

 Amerika, Türkiye ile birlikte yerel güçlerle sivil direnişçilerle, ÖSO ile ve diğer milislerle bir olarak, onlar önde, biz de arkada. Askeri varlığı olacak ABD’nin de Türkiye’nin de. Doğrudan operasyona girmeyeceğiz, taktik destek vereceğiz, prensipte anlaşılırsa tabii. İmkân ve kabiliyetler gözden geçiriliyor.

 (Amerika, Rakka’da operasyona girmezse sorusu üzerine) Amerika’nın her halükarda bir operasyon planı var. Bu planın nasıl uygulanacağını konuşuyoruz. (YPG ile girerse sorusu üzerine) Ümit ediyoruz öyle bir karar vermezler. Olursa ABD ile ilişkilerde ciddi sorun olur.

 (DİTİB imamlarına casusluk suçlaması) Bu meselenin tırmandırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Bir yanlış anlama var ve ortaya çıktı. Bizim açımızdan konu kapandı. DİTİB aşırı akımları önleyen, İslam dinini dünyaya doğru anlatan, Türkiye Cumhuriyeti’nin de resmi imamlarının görev yaptığı çok prestijli bir kuruluş. Casusluk gibi bir suçla itham edilmesi doğru bir yaklaşım değil. Münferit hatalar olduysa da zaten düzeltilir.

PAYLAŞIMLAR HOŞ DEĞİL

 (Merkel ile görüşme) Merkel, Türkiye’nin iç meselelerinin referandum süreci dahil, genel olarak Almanya’ya taşınmaması hususunda hassas. Bizim de öyle bir amacımız yok. Bu durumun iki taraf için de geçerli olduğunu söyledim. Bölücü örgüt taraftarları referandum hakkında acımasız paylaşımlarda bulunuyor, bunu hoş göremeyeceğimizi Merkel’e söyledim.”

Haberin Devamı

‘Rakka’da taktik  destek vereceğiz’

ALMANYA ADIMLARI

BAŞBAKAN Binali Yıldırım ve Almanya Başbakanı Merkel Münih’te Bayerischer Hof Oteli’nde kahvaltılı toplantıda dün bir araya geldi.  Toplantıda, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın da yer aldı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!