Rakka operasyonuyla ilgili yeni iddialar

Güncelleme Tarihi:

Rakka operasyonuyla ilgili yeni iddialar
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2017 00:33

Pentagon’un Suriye’de DEAŞ’a karşı mücadele planını ABD Başkanı Donald Trump’a geçen ay sonunda sunması ve önceki gün de ek 400 askerin gönderildiğinin açıklanması sonrası Batı basını muhtemel gelişmeleri mercek altına aldı. Washington Post’a göre yeni plan da Obama hükümetinin planı gibi  sahada PKK ile bağlantılı YPG ile birlikte hareket etmeye dayanıyor. Öte yandan PYD/PKK unsurlarının El Bab’a sarkmasını önlemek için El Bab ile Menbiç arasındaki sınırdaş bölge yakınlarında konuşlu Türk topçusu, Menbiç’i hedef aldı. Suriye’nin haber ajansı SANA da TSK’nın Menbiç’te Suriye askerlerinin bulunduğu bölgeyi vurduğunu, çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

AMERİKAN Washington Post gazetesine göre ABD Başkanı Donald Trump’a Pentagon tarafından sunulan Rakka operasyon planı, hemen hemen bir önceki Obama yönetiminin bölgeye dair planlarına benziyor. Bu plan da DEAŞ’a karşı yola en büyük bileşenini PYD’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile devam edilmesini öngörüyor. Gazeteye göre ABD’li yetkililerin, Türkiye’nin ve desteklediği Suriyeli muhalif savaşçıların yılın ilk yarısında Rakka operasyonu için SDG’den daha hazırlıklı olabileceğine dair inancı zayıf.

İKNA GİRİŞİMLERİ
Bu görüşü Ankara’ya doğrudan iletmek yerine Trump yönetimi, daha çok Türkiye’yi Suriyeli Kürtlerin Rakka’yı işgaline izin vermeyecekleri ve Türkiye ile Arap müttefiklerine bu şehrin istikrarına dair sonraki aşamada önemli rol verileceğiyle iknaya çalışıyor. Amerikan AP ajansı da son ilave asker ve Howitzer ağır toplarının gönderilmesiyle Trump’ın, selefi Obama yönetimine göre Suriye’de DEAŞ’a karşı çok daha açık tutum sergiliyor göründüğünü yazdı.

Haberin Devamı

İngiliz Financial Times’ta (FT) yayınlanan bir haber analizde de Trump’ın son sevkıyatının Rakka’nın alınması için Kürt savaşçıları destekleme niyetinde olduğunu gösterdiği savunuldu.

MENBİÇ'E TSK'DAN TOPÇU ATIŞI
SURİYE’de PYD/PKK unsurlarının El Bab’a sarkmasını önlemek için El Bab ile Menbiç arasındaki sınırdaş bölge yakınlarında konuşlu Türk topçusu, Menbiç’i hedef aldı.

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, önceki gün Menbiç’ten sınırdaş bölge yakınlarında Türk askerinin bulunduğu bölgeye havan ve top atışı yapıldı. Türk topçu birliği obüslerle, havan ve top atışlarının yapıldığı yerleri yoğun şekilde vurdu. Suriye’nin haber ajansı SANA da TSK’nın Menbiç’te Suriye askerlerinin bulunduğu bölgeyi vurduğunu, çok sayıda ölü ve yaralı olduğunu öne sürdü. Türk askeri kaynakları, “O bölgede birliklerimizi hedef alan atış yapılırsa aynen yanıt verilir ” bilgisini paylaştı.

ESAD: FIRAT KALKANI BİTSİN
Öte yandan Reuters ajansının Suriye resmi basınından aktardığına göre Esad rejimi, Birleşmiş Milletler’e yazı göndererek Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığını çekmesi yönünde baskı yapması çağrısında bulundu. / Uğur ERGAN

Haberin Devamı

Haberin Devamı

 

 




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!