Rakipler ve Rekorlar (1)

Güncelleme Tarihi:

Rakipler ve Rekorlar (1)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1997 00:00

Cüneyt E. KORYÜREK
Haberin Devamı

Atina'da 1-10 Ağustos tarihleri arasında yapılacak olan 6. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda tüm atletler sahanın bir köşesinde madalya kazanmak, sıraya girmek ve rekorlar kırmak için yarışırken, bazı göbekli adamlar veya fazla makyajlı orta yaşlı hanımlar, kapalı kapılar ardında 2004 Olimpiyatları'nın kime gideceğinin hesabını yapacaklar.

Samaranch, Olimpiyadlar'ın sahibi ise, Dünya Atletizm Şampiyonası'nın sahibi de İtalyan Nebiola. IAAF diye anılan Uluslararası Atletizm Federasyonu'nun Başkanı Nebiola, burada iki karpuzu bir koltuğun altına sokuşturmak çabasında. Zira, bu hırslı ve kudretli adam, Atina'daki şampiyonanın şimdiye dek yapılanlardan da mükemmel olması için elinden geleni yapıyor. Ama, bu yarışmalar büyük ve çok sayıda rekorla sona erer ve şampiyonanın organizasyonu herkesi memnun ederse, o zaman da Atina'nın 2004 Olimpiyadları için olan adaylığı kuvvetlenir. Evet, aslında, IAAF'ın başkanı bu hırslı adam, tarihe ‘‘Olimpiyatları Roma'ya getiren adam’’ olarak geçmek istiyor.

Atina ve bu yarışmaların sahibi Nebiola, şampiyonanın en iyisi olması için ellerinden geleni yapacaklar. Bu nedenle de, kendi milli takımlarına giremeyen Michael Johnson Evers gibi eski dünya şampiyonlarına katılmak hakkı tanıdılar. Pistin çok sert olması nedeniyle sakatlanmaktan korktuğundan, 10.000 metredeki unvanını koruyamayacağını çok evvelden bildiren Etiyopyalı Gebreslassie, son anda fikir değiştirerek, burada koşacağını açıkladı. Evvelce de açıklandığı gibi, her branşda birinci gelene 60.000 dolarlık bir ödül veriliyor. Buna ilave olarak da, dünya rekoru kıracak kişi 100.000 (evet, yüzbin) dolar kazanacak; Nebiola bu Etiyopyalı atletin kulağına bir şeyler fısıldamış ve belki de altı rakkamlı bir çeki, daha yarışmalar başlamadan evvel Gebrselassie'nin menajerlerine vermiş olmalı ki, bu muhteşem atlet, Atina'nın sert pistinde koşmaya karar vermiş.

Atina'yı organize eden grup, bilhassa hız koşularında dünya rekorları yapılsın diyerek, pistin sert yapılmasını sağlamış. Tokyo'daki 1991 dünya şampiyonasında Carl Lewis, o zamana kadar en iyi derecesi olan 9.92 yerine, birden bire 9.86 koşmuş ve takım arkadaşı Leroy Burrell'in bir ay evvel kendine mal ettiği 9.90'lık dünya rekorunu büyük farkla yenilemişti.

Aynı sertlikteki pist üzerinde Mike Powell, Bob Beamon'un 1968 yılından beri kırılamayan 8.90'lık dünya uzun atlama rekorunu 5 Cm. farkla yenileyebilmişti. Geçen yıl Atlanta'da 100 ve 200 metrelerde elde edilen dünya rekorlarının kırılmasında tartan pistin de büyük rolü olmuştu.

Buradaki pistin sürat koşucularına büyük katkısı olacağı belli olduğuna göre, acaba kimler rekor kırabilir ve altın madalyalara göz diker?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!