Radiohead kendi yolunu kendi açtı

Güncelleme Tarihi:

Radiohead kendi yolunu kendi açtı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2016 11:58

Radiohead’i müzikal bir ‘seferi’ olarak düşününce belki gerçekten ‘son’ albümlerini dinlersek asıl meseleye yukarıdan bakabileceğiz. O zamana kadar da şaşırıp hayranlık duymaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

Çıkış albümleri ‘Creep’li ‘Pablo Honey’den bu yana geçen 23 yıllık süreçte nasıl bir yol izledi Radiohead? Doğrusal olmadığı kesin. Zikzaklar mı çizdi? Hayır, hiç kafa karışıklığı yaşadıklarını sanmıyorum. Her ne yaptılarsa, ince eleyip sık dokuyarak ve bilinçli yaptılar. U dönüşü oldu mu? Bilakis; ısrarla sanatsal özgür ifade alanını işin merkezine koydular. Üretip bize de yaşattıkları tüm müzikal deneyimlerin kalbinde bu vardı. Popüler kültürün, Radiohead’in yaratıcılık zemini olan müzikli oyun bahçesi inşaatı için bu kadar geniş bir arazi ayırmış olması her şeyden önce çok şaşırtıcı. Ancak ilk şaşkınlıktan hemen sonra şunu düşünüyor insan: Radiohead, bunca yılda her ne yaptıysa kendi yaptı. O inşaat iznini söke söke alırken; derinliği, kendine haslığı, ‘mış gibi yapmayan’ avangartlığıyla saygınlık kazanıp müthiş bir yapı çıkardı ortaya. Külliyatı içinde bazı virajlara sert girmiş olabilir. Ancak her bir albümüyle; ‘finiş’ çizgisine kazasız belasız ve iyi bir dereceyle varmayı bildi.

 

Haberin Devamı

Radiohead kendi yolunu kendi açtı

Radiohead, A Moon Shaped Pool, 5 üzerinden 4,5 yıldız


Şimdi beş yıllık bir aradan sonra dokuzuncu albümleri ‘A Moon Shaped Pool’u dinleyip sindirdiğimizde Radiohead’le ilgili net olan tek bir şeyden söz edebiliyoruz: Bu albümü de eski albümlerinden bazılarına benzeterek anlamaya ve anlatmaya çalışmak beyhude bir çaba. “Bambaşka ve yepyeni bir Radiohead’le karşı karşıyayız” demiyorum. Hatta eski albümlere dair birçok referans ve hatta uzun süredir var olup hiçbir albüme konmamış şarkılar da içeriyor ‘A Moon Shaped Pool’. Ancak rock ya da elektronik; belirgin ve güvenli bir temel aramak yerine ustalıklı fırça darbelerinin tuvaldeki yerini bulmasındaki gibi bir araya gelmiş şarkılardan söz ediyoruz. Jonny Greenwood yaylıları, piyanolar, koro, Yorke’un duygusal katmanlı vokali... ‘Burn The Witch’, ‘Day Dreaming’, ‘Identikit’, ‘Ful Stop’, ‘Present Tense’, evvelden beri dinlediğimiz ‘True Love Waits’in yeni düzenlemesi... Hepsi zor bir puzzle’ı tamamlar gibi.

Haberin Devamı

Radiohead kendi yolunu kendi açtı

Grubun ‘Burn The Witch’ isimli şarkısına çektiği animasyon klip beğeni kazandı. 


Yine şarkılarda zaman zaman hissettiğimiz panikli ruh halindeki gibi atak şeklinde birdenbire çıkan albümü dijital ortamda Radiohead’in resmi sitesi ve iTunes üzerinden satın alabiliyoruz. Haziran ortası başlayacak fiziksel satış öncesi Jay Z’nin Tidal’ından ve Apple Music’ten dinleyebiliyoruz. Diğer bir deyişle bu merakla beklenen Radiohead albümü açısından önemli bir gol yemiş oluyor Spotify. Öyle ya; Radiohead ve Thom Yorke’tan söz ediyoruz; bir albümü dinleyicisine ne şekilde ulaştıracakları da hiç belli olmaz. Bazen ‘gönlünden ne koparsa’ derler, bazen bedava dağıtırlar... Şimdi de böyle istemişler.

Haberin Devamı

Radiohead kendi yolunu kendi açtı


Sözün kısası, Radiohead’i müzikal bir ‘seferi’ olarak düşününce belki gerçekten ‘son’ albümlerini dinlersek asıl meseleye yukarıdan bakabileceğiz. O zamana kadar da şaşırıp hayranlık duymaya devam edeceğiz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!