‘PYD’nin 13 ana silah deposu var’

Güncelleme Tarihi:

‘PYD’nin 13 ana silah deposu var’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2017 00:35

Anadolu Ajansı’na (AA) göre ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın (CENTCOM), terör örgütü DEAŞ’la mücadele gerekçesiyle terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’ye verdiği silahlar Suriye’nin kuzeyinde 13 ana depoda saklanıyor. Ajans, Afrin’de silah üretildiğini belirtti.

Haberin Devamı

AA, en büyük bileşenini PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) elindeki bölgede bulunan yerel kaynaklardan elde ettikleri bilgilerle, Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü tarafından oluşturulan silah depoları ve sevkıyat güzergâhlarını saptadığını bildirdi. Buna göre, örgüt, Nisan 2016’dan bu yana Suriye-Irak sınırındaki Simelka kapısından ve Haseke’deki kurduğu Rümeylan ve Halep’in doğusundaki Harab Işk üslerinden CENTCOM’un askeri yardımlarını alıyor.

DEPOLARA GİDEN İKİ ROTA: Kara ve havayoluyla Haseke’ye giren silah ve mühimmatlar iki rotadan terör örgütüne iletiliyor. Karayoluyla gelen silahlar Fırat Nehri çevresindeki noktalara dağıtılıyor. Erbil’den havayoluyla Rümeylan’daki üsse inen silahlar ise Haseke’deki 3 depoya; Dirbasiye, Tel Beyder ve Derik beldelerindeki depolara gönderiliyor.

Haberin Devamı

BÖLGEDEKİ ABD ÜSLERİ: AA’ya göre ABD güvenlik kurumları, askeri yardım sağlamanın yanı sıra yaklaşık 2 bin asker ile 10 noktada terör örgütü ile aktif işbirliği içerisinde.

DEPOLANAN SİLAHLAR: CENTCOM’un terör örgütüne sağladığı silah ve mühimmatın büyük kısmı ise henüz kullanılmadı. AA’ya göre,  kullanılmayan yardımlar, Türkiye sınırına 21 kilometre mesafedeki Harab Işk’ta saklanıyor. PYD’ye sağlanan silah ve araçlar arasında çok namlulu roket atarlar ve füze rampaları, 80 ve 120 mm havanlar, MK19 bomba atar, M4 Cabrine ve M16 piyade tüfekleri, ABD yapımı BGM-71 TOW-Anti tank füzeleri, Humwee tipi askeri araçlar, Cougar tipi zırhlı personel taşıyıcılar, insansız hava gözlem araçları ile Türkiye’nin çeşitli kereler talep etmesine rağmen satmaya yanaşmadığı FGM-148 Javelin Anti-tank füzeleri bulunuyor.    

‘PYD’nin 13 ana silah deposu var’

AFRİN’DE SİLAH ÜRETİMİ

Suriye-Türkiye sınırında Hatay’ın karşısına düşen Halep’in Afrin ilçesinde, terör örgütüne ait mermi ve havan imalathaneleri ile bazı demir döküm işletmelerinde top mermisi üretimi yapılıyor. Ülkenin doğusundaki Haseke bölgesinden çıkarak Beşar Esad rejiminin kontrolündeki alandan geçen ticari tırlar, Afrin’deki imalathanelere hammadde taşıyor.

Haberin Devamı

SDG YEREL SEÇİM DÜZENLEDİ

Suriye’de PKK’nın içinde yer aldığı SDG’nin denetimindeki bölgede dün ‘yerel meclis’ seçimleri için oy kullanıldı. Erbil merkezli Rudav’ın haberine göre Afrin, Kobani ve Cezire kantonlarında 1285 merkezde sandıklar kuruldu. Her merkezde 6 asıl ve 2’si yedek olmak üzere toplam 10 . 280 sandık görevlisi bulundurulduğu kaydedildi. DEAŞ’ın eski merkezi Rakka oylamaya dahil edilmedi. Şam rejimi bu seçimleri tanımadığını duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!