Putin’den ‘Türk Akımı’ hamlesi

Güncelleme Tarihi:

Putin’den ‘Türk Akımı’ hamlesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2017 21:15

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Rusya’nın Karadeniz kıyısındaki Ana şehri açıklarında demir atan inşaat gemisi “Pioneering Shiping” güvertesine çıktı. Kaptan köşkünden suya Türk Akımı projesinin ilk borularının indirilmesini yöneten Putin, ardından telefonu eline alarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aradı.Putin telefonda Erdoğan’a “Türkiye gibi güvenilir partner yok” dedi.

Haberin Devamı

“Türk Akımı” doğalgaz boru hattının su altından geçirilecek ilk kilometrelerini döşeyen gemiden yapılan telefon görüşmesi Kremlin Sarayı tarafından paylaşıldı. Putin, görüşmede “Sayın Cumhurbaşkanı burada her şey mükemmel. Başlattığımız projede benim de şahsen katkım olsun diye buraya geldim. Ayrıca şu önemli hususun altını da çizmek isterim. Rusya ile Türkiye arasında başlattığımız tüm projeler diğer ülkelerle hiçbir zaman yapılamadığı gibi hızlı hayata geçiriliyor. Başkalarıyla yıllarca görüşmeler yaparken, Türkiye ile birkaç ayda kararlaştırdıklarımızı hayata geçirebiliyoruz. Tabi şüphesiz bu başarıya iki ülke liderinin devrede olması da büyük ivme kazandırıyor. Geçen yıl sonbaharda imzaladığımız anlaşmayı şimdi hayata geçiriyoruz. Sizin bu projeye verdiğiniz desteğe de ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

BERABER YÖNETTİK

Boru hattının döşenmeye başlanmasının son derece önemli bir olay olduğunu vurgulayan Putin, şöyle devam etti: “Ayrıca geriye boru hattının tam olarak Türkiye kıyısına nereden çıkması gerektiğini, güzergahın nihai halini ve çevre güvenliği konularına da nokta konması gerekiyor. Tabi bu gidişle ‘Türk Akımı’ doğalgaz boru hattı belirlediğimiz tarihte çalışmaya başlayacağından eminim. 2018 yılında ilk hat çekilmiş olacak. 2019 sonlarına doğru ikinci boru da Türkiye kıyılarına ulaşmış olur. Bu arada Avrupa’nın güney ve güneydoğu ülkeleri de ‘Türk Akımı’ üzerinden doğalgaz alma istediklerini bize iletiyor. Bu bağlamda Rusya’nın Türkiye’nin de çıkarlarını savunacağından emin olmanızı isterim. Bugün inşaat gemisinde birlikte süreci yönettiğimizi düşünebilirsiniz.”

Putin ayrıca Rusya ile Türkiye’nin bir başka büyük projesi olan Akkuyu nükleer santralini de unutmamak gerektiğini belirterek “Akkuyu nüklere santralinin ileride üreteceği elektir enerjisi için 2066 yılına kadar satış belgesi verilmesi de bizim için son derece önemliydi. Bunun için de ayrıca teşekkürlerimi iletmek isterim” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!