« Hürriyet.com.tr

Puro satın alırken nelere dikkat edeceğiz?

Hürriyet Haber
X
Geçtiğimiz hafta Atina Puro Kulübü'nün davetlisi olarak Pire'de gerçekleşen puro yemeğine konuşmacı olarak katıldım. Konuşma konum, puro konusunda en sık sorulan sorulardan biri olan ‘‘Puro satın alırken nelere dikkat edeceğiz’’ idi. Bu konuya daha önce köşemde yer vermekle beraber, tekrar etmekte yarar görüyor ve yemekte yaptığım konuşmanın özetini aşağıda veriyorum.İster tek, ister kutuyla puro satın alırken, eğer kutu açık değilse puroların durumunu kontrol etmek için satıcıdan kutuyu açmasını isteyin. Puroları görmeden asla satın almayın. Hiçbir satıcı buna itiraz etmemelidir. Eğer ederse ya purolarda bir sorun vardır ya da işini bilmiyordur. Purolara dikkatlice bakın, üzerinde çatlaklar, mantar şeklinde lekeler veya tütün bitinin varlığını gösteren delikler olmamalıdır. Dış yapısı göze güzel görünmelidir. Tümünün rengi birbirinin aynı olmalıdır. Renklerde önemli bir farklılık varsa o kutuyu ya da o kutu içindeki puroyu satın almayın. Kutu eğer sizden önce açılmışsa, farklı renkli purolar muhtemelen aynı marka başka bir kutudan alınıp, oraya konmuş da olabilir. Dış sargı yaprağının sarılış yönü tüm purolarda aynı olmalıdır. Dış sargı yaprağı arızalı ya da iri damarlı değil, aksine pürüzsüz ve hafif parlak olmalıdır. Dış sargı yaprağının rengi puronun gücü hakkında size yol gösterecektir. Dış sargı yaprağının güneş altında (koyu) veya gölgede (açık) yetiştirilmesi, yaprağın bitkiden koparıldığı bölüm (üst koyu), (orta ve alt (açık) ve yaprağın tutulduğu fermentasyon sayı ve süresi (daha fazla-daha uzun (koyu) yaprağa karakteristik renk ve içim lezzetini veren genel faktörlerdir. Koyu renkli dış sargı yaprağı daha uzun süreyle fermente edilmiş olduğundan lezzeti de daha güçlü olacaktır. Dış sargı çok nazik ve esnek bir yaprak olup, puronun dışına bir kat sarılır. Puronun toplam lezzetinin büyük bir miktarını sağlar. Kaliteli bir dış sargı yaprağının üzerindeki damarlar neredeyse gözle görülmeyecek kadar çok ince olmalı, görünümü hafif yağlı-parlak olmalı, rengi puronun başından sonuna kadar aynı olmalı ve en önemlisi kesinlikle lekesiz-pürüzsüz-defosuz olmalıdır. Dış sargı yaprağının fiziki görünümü yetiştirildiği yerin özelliklerini taşımalıdır. Örneğin, Küba yaprağı ipeksi ve püzürsüz, Kamerun ise yağlımsı ve hafif dişlidir.Çok güvenilir olmamakla beraber puronun kesik ucunda göreceğiniz dolgu yapraklarının rengi de, lezzet ve gücü hakkında size bir fikir verecektir. Puroyu incelerken kesik ucuna (ayak) dikkatle bakın. Sargının ortasında belirgin bir koyuluk görüyorsanız bilin ki puroya gücünü veren birden fazla ‘‘ligero’’ yaprağı kullanılmıştır.Genel kaide bir puronun rengi ne kadar koyu ise, o kadar güçlü ve tatlımsı olduğudur. Koyu renkli dış sargı yaprakları daha çok şeker içerirler. Hafif bir lezzet istiyorsanız açık renkli olanları, güçlü ve tok gövdeli içim istiyorsanız koyu renkli puroları tercih edin.Kutu içindeki puroları koklayın. Güzel kokuyorlarsa (yakılmamış puronun kokusuna buke, yandıktan sonrakine ise aroma denir) lezzeti de genellikle güzeldir. Kutudan aldığınız puronun bıraktığı yeri koklayın. Koku burada en yoğundur. Bir-iki puroyu parmaklarınızın arasında gezdirin. Gövde parmaklarınıza sert değil ama sıkı gelmelidir. Gövde boyunca parmaklarınıza gelen anormal şişkinlikler veya yumuşak noktalar da olmamalıdır. Gövde nazikçe bastırıp bıraktığınızda eski haline dönmelidir. Eski haline dönmüyorsa doğru doğru sarılmamıştır.(Devam edecek)

Kaynak:

Seyahat HaberiSeyahat Haberi
A’dan Z’ye Paris
Seyahat HaberiSeyahat Haberi
Dünyanın en az ziyaret edilen 16 yeri
Seyahat HaberiSeyahat Haberi
Bavul hazırlarken yaptığınız 5 hata!
Seyahat HaberiSeyahat Haberi
Surların içindeki ilginç köy: Monsaraz
Seyahat HaberiSeyahat Haberi
Tek başına köyü öyle bir hale getirdi ki! (Taichung köyü)
Seyahat HaberiSeyahat Haberi
Buzul içinde ilginç yolculuk! İngiliz gezgin öyle şeyler keşfetti ki...