Püf noktası nereden çıkmış

Yapılan işte ustalaşmak için mühim olan bilgilere “püf noktası” diyoruz. Bugün bu sözün nereden geldiğini anlatmak istiyorum:

Haberin Devamı

Çinisiyle meşhur bir memlekette bir çini ustasıyla çırağı yaşarmış. Zaman içinde çinilere nasıl şekil verileceğini öğrenen çırak kendi atölyesini açmak için ustasının yanından ayrılmış. Ne var ki fırına sürdüğü çinilerin hepsi çatlıyormuş. Çırak, ustasına olanları anlatmış. Ustası bir sefer de birlikte yapmalarını istemiş. Sıra çömleği fırına vermeye gelince usta araya girip çömleği inceledikten sonra bir yerine püf diyerek üflemiş, sonra da “Bu işin püf noktası budur, eğer çömleğin üzerinde minicik bir hava kabarcığı kalırsa çömleği çatlatır, o yüzden fırınlamadan önce üfleyip söndürmek gerekir” demiş.
İşte püf noktasının hikayesi böyle.

Marmelatlı ponçik

Unu derin bir kaba koyup üzerine tuzu serpiştirin, elinizle iyice karıştın. Sonra kabartma tozu gibi ufak paketlerde satılan ve kullanımı pratik olan kuru mayayı tuzlu unun üzerine serpiştirin.
Hamuru elinizle tekrar karıştırın. Yaş maya kullanacaksanız, elinizle ezip unun üzerine eklemeniz yeterli olacaktır. Toz şekeri serpip ılık sütü ve oda sıcaklığında bekleyen yumurtalarla birlikte yumurta sarılarını da ilave ederek yoğurmaya başlayın.
Yaklaşık 2-3 dakika yoğurduktan sonra hamurun üzerine oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan tereyağını ve limon kabuğu rendesini de katarak en az 4-5 dakika sıkıca yoğurun.
Oldukça esnek, pütürsüz, ele yapışmayan ve kulak memesi kıvamında olan hamurun üzerine hafif nemli bir bez örtün. Oda sıcaklığında hamurun iyice kabarması için 40-50 dakika bekletin.
Kabaran hamuru iki eşit parçaya bölün. Tezgahı unlayın ve hamur parçalarından birini merdane yardımıyla 25 santim çapında açıp 8 eşit parçaya bölün. Üçgen parçaları uzun kenarlarından başlayarak rulo haline getirin. İsterseniz her iki ucunu birbirine yaklaştırarak yuvarlak bir form verebilirsiniz. Diğer hamur parçasını ise 8 eşit parçaya bölüp avucunuzun içinde yuvarlayın. Böylece yuvarlak şekilli ponçikler hazırlamış olacaksınız.
Fırın tepsisini sıvıyağla yağlayın ve farklı şekillerde hazırladığınız ponçikleri aralıklı olarak tepsiye dizin. Fırına koymadan önce ponçikleri tepside 20 dakika daha bekletin.
Ponçikleri 10 dakika önceden ısıtıp 200 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika, üzerleri sarı-kahverengi oluncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp soğumalarını bekleyin. Yanına frambuaz marmelatı koyarak ikram edin. Ponçikleri sandviç gibi açıp marmelat da sürebilirsiniz.

Haberin Devamı

4 su bardağı un
1 paket instant toz kuru maya -11 gr’lık paket-
(42 gramlık yaş mayanın yarısını da kullanabilirsiniz.)
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
Yarım su bardağı ılık süt
2 adet yumurtanın sarısı (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
2 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
100 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 adet limon
kabuğunun rendesi


 

Yazarın Tüm Yazıları