Psikolojik tedavide yeni dönem

Güncelleme Tarihi:

Psikolojik tedavide yeni dönem
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2015 00:00

Artık klinik düzeyde ruh sağlığı hastalığı bulunanlar toplumdan kopmayacak. Şizofreni, bipolar bozukluk gibi rahatsızlıkları olanlar için Sağlık Bakanlığı, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri'nin sayısını artırıyor. Bakanlığın 2011 yılında uygulamasını başlattığı Toplum Ruh Sağlığı modeli kapsamında kurulan TRSM’ler, tedavi ve takiplerinde zorluk yaşanılan ağır ruhsal hastalığının sebep olduğu yeti yitimi ile toplumdan kopan hastaların tekrar topluma entegre olması için çalışacak. Bu merkezlerle hastalığın hem kişiye hem de sosyal çevresine getirdiği maddi ve manevi yıkımın da önüne geçebilmek amaçlanıyor.

Haberin Devamı

TRSM'lerden, kronik bipolar bozukluk, şizofreni, şizoaffektif bozukluk ve atipik psikoz hastalığı gibi klinik düzeyde tedavi edilmesi gereken hastalıkları olan vatandaşlar yararlanacak. Hastaların tedavisi hem buralarda yapılacak TRSM bir sosyal ortam görevi görecek. Buralarda sanat kursları, çeşitli etkinlikler olacak ve hastaların takibi yapılacak.

RUH VE SİNİR HASTALIKLARI HASTANELERİNİN ETKİNLİĞİ TARTIŞILIR

TRSM ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Asena Akdemir, “Ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinin tedavi etkinliği uzun zamandır tartışıla gelmiştir. Bu kurumların hastaya faydalı olmadığı görüşünde birleşen uzmanlar yeni bir mantığın oluşmasını da katkı sağlamışlardır. Toplumdan izole bir şekilde yaşayan hastaların, toplumdan ayrıştırılmalarının daha da zararlı olduğu ve tamamen birçok beceriden yoksun bir hale geldikleri ortadadır. Bu hastalar sürekli olarak yönlendirilmeye ve aktif kalmaya muhtaçtırlar. Ayrıca ilaç kullanan ve tedavisi düzensiz olan hastaların da günlük takibi açısından faydalı olacak bir sisteme ihtiyaçları vardır. Depo hastanelerden gündüz hastanelerine geçişten sonraki süreçte bu hasta gruplarının toplumla entegre olması, toplumun da bu hasta gruplarıyla entegre olması gerektiği fikri ortaya çıkmış ve bunu sağlamak için temelleri atılan kurum TRSM olmuştur. Bu fikrin öncülüğünü de Sağlık Bakanlığı yapmıştır. Bu merkezler alt yapı sağlanmasının yanı sıra eğitim faaliyetlerini de üstlenmiştir. Hastaların tedavi hizmetlerini düzenli olarak alabilmeleri, günlük hayatlarına mümkün olduğu ölçüde dönebilmeleri ve psikiyatrik rehabilitasyonlarının sağlanması amaçlanmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE GENELİNDE 105 MERKEZ VAR

Sağlık Bakanlığı 2011’de yayınladığı Ruh Sağlığı Eylem Planı ile ağır ruhsal hastalıklar için hastane merkezli hizmet modelinden toplum temelli hizmet modeline geçileceğini duyurdu. Yayımlanan Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri (TRSM) Yönergesi ile ülkenin planlanan bölgelerinde TRSM’ler açılmaya başlandı. Günümüz itibari ile Türkiye’de 105 (86 tescilli) TRSM bulunuyor ve 2016 yılına kadar 236 ‘ya çıkması planlanıyor.

Haberin Devamı

AMACIMIZ HASTALARI TOPLUMSAL HAYATIN İÇİNDE TUTMAK

İstanbul Fatih ilçesinde hizmet veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uzman Dr. Gamze Sönmez Avaroğlu, TRSM ile ilgili şu bilgileri verdi:

Amacımız hastaları olabildiğince hayatın içinde tutmak ve rehabilite etmek, üretken hale getirmek, sosyalleşmelerini sağlamak başlıca amacımız. Ayrıca, bireysel danışmanlık hizmeti vermek, hastaları ve hasta yakınlarını hastalık, tedavi ve tedavinin olası yan etkileri konusunda bilgilendirmek psikoeğitim), hastalık belirtileriyle baş etme yöntemleri, kriz yönetimi gibi konularda eğitim vermek, hastaların ilgi ve yeteneğine göre güzel sanatlar, müzik, spor, el sanatları gibi alanlarda sosyal beceri kazandırmak için haftanın beş günü merkezimizde hizmetler vermekteyiz.

Haberin Devamı

Fatih TRSM’de Fatih ilçesinde ikamet eden ve kronik ağır ruhsal hastalığı olan (şizofreni, atipik psikoz, bipolar bozukluk ve şizoafektif bozukluk gibi) hastalara hizmet veriliyor. Merkezimize kaydedilecek hastaların doktor tarafından muayene edilerek uygun bulunması gerekiyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!