Psikologlar teknikere dönüşmek istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Psikologlar teknikere dönüşmek istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2011 00:00

Bir grup psikolog, “Bağımsız Meslek Yasası” talebiyle eylem yaptı. Abdi İpekçi Parkı’nda toplanan çeşitli illerden gelen psikologlar, psikoloji mezunlarının meslek unvanına sahip olmaktan çıkarılıp, birer teknikere dönüştürülmek istendiğini öne sürdü.

ANKARA’da bir grup psikolog, “Bağımsız Meslek Yasası” talebiyle eylem yaptı.

Çeşitli illerden Ankara’ya gelen Psikolog İnisiyatifi Hareketi üyesi bir grup, Abdi İpekçi Parkı’nda toplandı. “Mesleğimiz peşkeş çekiliyor, halkımızın ruh sağlığı tehlikede” yazılı pankart açan protestocular, “Mesleğime dokunma”, “Çakma yasa istemiyoruz”, “Devşirme psikolog istemiyoruz” yazılı dövizler taşıdı ve çeşitli sloganlar attı.

Gruptakiler adına açıklama yapan Psikolog Nedim Yüksel Çakır, 6 Nisan’da TBMM Genel Kurulu’nda torba yasa kapsamında kabul edilen tasarıyla, psikoloji mezunlarının meslek unvanına sahip olmaktan çıkarılıp, birer teknikere dönüştürülmek istendiğini öne sürdü.

Özlük haklarında bir çok eksik bulunan ve yıllardır Bağımsız Meslek Yasası bekleyen psikologların bu tasarıyla bir kez daha hayal kırıklığına uğradığını savunan Çakır, şöyle konuştu:

“Bu yasayla psikoloji mezunu olanların Sağlık Bakanlığı’nda görev yapmaları iyice içinden çıkılmaz, anlaşılmaz bir hal alırken, psikoloji mezunu olmayanlara da akademik kariyerle ‘Klinik Psikolog’ olma yolu açılması oldukça vahim bir hatadır.

Dört yıllık fakülte mezunu olan hukukçu, mühendis gibi meslek mensupları mezun olduklarında belirli bir mesleki kimlikle akademik unvan şartı aranmaksızın mesleklerini serbestçe icra edebiliyorlar, ancak bu yasayla psikoloji bölümlerinden mezun olan yüzlerce psikolog, unvanlarını kullanamayarak mesleki bir kimlikten yoksun kalacaklar. Bu durum Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Psikoloji mezunu olmayanların Klinik Yüksek Lisans yapmaları ile psikolog unvanı almaları da kabul edilemez.”

Birkaç aylık kursla yaşam koçu olanlar

BIRKAÇ aylık kurslara giderek kendilerini “aile terapisti, yaşam koçu, NLP uzmanı” gibi tanıtanlara hiçbir yaptırım uygulanmadığını ifade eden Çakır, “Bunların yerine kanunlara göre okuyan ve unvan alan psikologlarla uğraşılmasını anlamıyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!