Psikolog Hilal Aktaş: Ağlayan çocuğunuza 'Ağlama' demeyin

Güncelleme Tarihi:

Psikolog Hilal Aktaş: Ağlayan çocuğunuza Ağlama demeyin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2017 15:48

Psikolog Hilal Aktaş: Ağlayan çocuğunuza 'Ağlama' demeyin

Haberin Devamı

 

ESKİŞEHİR,(DHA)- ACIBADEM Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Hilal Aktaş, çocuklara kurulan yanlış cümlelerin olumsuz sorunlar doğuracağını belirterek, "Ağlayan çocuğunuza 'Ağlama' demeyin" dedi.

Uzman Psikolog Hilal Aktaş, çocuklara ağladığı zaman 'Ağlama' demek yerine onlarla iletişime geçmenin daha yapıcı olduğunu söyledi. Çocuklara söylenecek sözlere her zaman dikkat edilmesi gerektiğini belirten Aktaş, şöyle konuştu:

"Çocuğunuzun içinden ağlamak geliyorsa bırakın ağlasın. Bu belki sorunu çözmeyecektir fakat rahatlama sağlayacaktır. Sonrasında 'duygularını paylaşmak istersen, ben seni dinlemeye hazırım, dileğin ve hazır olduğun zaman konuşabiliriz' demeniz de çocuğunuza iyi gelecektir. Çocuklarımıza mutsuzlun da doğal bir duygu olduğunu öğretmemiz gerekiyor. Hiç kimse her zaman mutlu olamaz. Bu imkansızdır. Mutsuzlukta her duygu kadar doğal bir duygudur ve ifade edilmeyi hak eder. Çocuğumuza 'ağlama' dediğimizde, aslında verilen mesaj 'mutsuz olmaya hakkın yok, içinde yaşa ne yaşıyorsan, zayıfsın, kendini kontrol etmelisin, güçlü olmalısın' dır. Ağlayan çocuğunuza 'Ağlama' demeyin. Bunun yerine, iletişime açık olduğunuzu ve yargılamadan onu dinleyebileceğinizi ifade etmeniz daha yapıcı bir tutum olacaktır. Böylelikle çocuğunuz sizinle iletişime geçmeye hazır olduğunda, eğer dilerse, birlikte, olumsuz duygularının sebeplerini araştırabilir, yaşanan durumla nasıl baş edebileceği ile ilgili birlikte fikirler üretebilirsiniz. Çocuklarımızın duygularını anlayabilmeleri ve bunları en uygun şekilde, onları rahatlatacak şekilde ifade edebilmeleri istiyorsak eğer ebeveyn olarak kullandığımız bazı cümlelerimize dikkat etmemiz ve onlara örnek olmamız gerekiyor. Genellikle çocuğumuz ağladığında ona 'ağlama', 'güçlü olmalısın', 'erkekler ağlamaz', 'ağlayarak mı çözeceğini sanıyorsun?' gibi ifadelerde bulunuruz. Bu gibi ifadeleri kullanarak aslında çocuğun sadece ağlama eylemini durdurmuyoruz, onun duygularını ifade etmesine izin vermiyor, onu engellemiş oluyoruz. Ona duygularını ifade etmek yerine onları bastırmayı öğretmiş oluyoruz. Duygularını özgürce ifade edemeyen bir çocuk psikolojik sorunlar yaşayabiliyor. Bunlar davranışsal olabileceği gibi hayatının ilerleyen yıllarında farklı psikolojik bozukluklarla (anksiyete bozukluğu, depresyon gibi) baş etmek zorunda kalabiliyor."

-

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!