Protesto lideri tutuklandı

Güncelleme Tarihi:

Protesto lideri tutuklandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2017 23:19

ARAP baharının az dokunduğu ülkelerden olan Fas’ta bir süredir insan hakları ihlalleri, yolsuzluklar ve işsizlik nedeniyle toplumsal gerginlik yaşanıyor.

Haberin Devamı

Protesto eylemlerinin örgütlenmesinde rol oynadığı gerekçesiyle “Halk Hareketi” lideri Nasser Zefzafi dün tutuklandı. Zefzafi, “ulusal güvenliği tehdit etmekle” suçlanıyor. Geçen yıl ekim ayında ülkenin kuzeyindeki El Huseyma’da Muhsin Fikri isimli bir balıkçının polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken, presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmesinin ardından, El Huseyma ve civar kentler başta olmak üzere, ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti.

Cuma namazında eylem

Sosyal medya üzerinden bölgedeki gösterileri organize ettiği ileri sürülen Zefzafi’nin, geçen cuma namazında hutbede geçen “fitneye karşı uyanık olun, ülke birliğini koruyun ve yolları kapatmak suretiyle düzenlenen gösterilerden kaçının” şeklindeki sözler üzerine ayağa kalkarak imamı “Camiler Allah’ın evi mi, iktidarın evi mi” diye susturmaya çalıştığı belirtiliyor. El-Huseyma İstinaf Mahkemesi Savcılığı, ibadet özgürlüğünü engellediği gerekçesiyle Zefzafi için göz altı kararı aldığını duyurmuştu.

Haberin Devamı

BİLGİ NOTU: Etnik olarak Berberilerin çoğunlukta olduğu ülkenin kuzeyindeki Rif bölgesi Arap baharı rüzgârının estiği 2011’de de bazı eylemlere sahne olmuştu. Kral 6’ncı Muhammed, anayasal değişikliğe giderek bazı yetkilerini terk etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!