Protein tozlarından uzak durun

Kas geliştirme çalışmaları yapan gençlerin çoğu, görebilecekleri zararları bilmeden protein tozları veya sıvı protein solüsyonlarından, hatta enerji barlarından istifade etmeye çalışıyor. Oysa protein tozu kullanmanın herhangi bir faydası olmadığı gibi pek çok zararı var.

Haberin Devamı

Daha iri, daha güçlü, daha gösterişli kaslara sahip olmak için gençlerin profesyonel hocalar gözetiminde ağırlık çalışmaları ve benzeri direnç egzersizlerinden faydalanmaları fiziksel aktivitelerini teşvik bakımından “olumlu” bir gelişmedir.
Ama sağlığın pek çok alanında olduğu gibi bu konuda da bir “yanlışlıklar komedyası” durumu, hatta sağlığı tehdit edebilecek boyutlarda bir sağlık “suiistimal hali” var. Nedeni şu...
Kas geliştirme çalışmaları yapan gençlerin (hatta orta ve ileri yaşlı erkeklerin) çoğu, görebilecekleri zararları bilmeden protein tozları veya sıvı protein solüsyonlarından, hatta enerji barlarından (yani çok yüksek kalorili atıştırmalıklardan) istifade etmeye çalışıyor.
Bu tür yönlendirmelerin bazen diyet uzmanları tarafından da yapılabildiğini görüyoruz ama en çok da egzersiz danışmanları protein tozlarını tavsiye ediyor.
Oysa protein tozu kullanmanın verebileceği herhangi bir fayda olmadığı gibi karşılaşılabilecek pek çok zarar söz konusu.
O nedenle bu tür protein tozlarından da, protein sıvılarından da, enerji barlarından da uzak durmak gerekiyor.
Vücut geliştirme çalışması yapanların başarılarını artırmaları için yapmaları gereken tek bir şey var; sağlıklı beslenmek!
Daha fazla protein kazanmak istiyorlarsa daha çok et, süt, yoğurt, yumurta yemeli, profesyonel bir beslenme desteği istediklerinde de diyet uzmanlarıyla görüşmeliler.
Bir kez daha ve de altını çizerek hatırlatıyorum: Sevgili gençler protein tozlarından, sıvılarından uzak durun, enerji ihtiyacınızı enerji barlarına değil, doğal besinlere emanet edin!

Haberin Devamı

HATIRLATMA

İki kısa not...

- Omega-3 ve CoQ10 desteklerini yaz-kış demeden her zaman, her yaşta kullanabilirsiniz. Sürekli olarak kullanabileceğiniz gibi zaman zaman kürler yaparak da faydalanabilirsiniz. Önemli olan güvenilir bir destek kullanmanız ve bunlardan faydalanmadan önce yeterince bilgilenmenizdir.
- Bazı meyveler aşırı gaz yapabilir. Gaz şikâyeti olanların özellikle elma, portakal gibi gaz yapan meyvelerden uzak durmalarında fayda var. Meyvelere bağlı gaz sorununun bilhassa “yemeğin üstüne meyve yenmesi durumunda daha da şiddetleneceği” unutulma-
malıdır.

Haberin Devamı

Şişmanlık sorunu

10 büyük günah

Eğer kilo sorunu olan biriyseniz, aşağıdaki “10 büyük günah”tan uzak durun. Uzak durun, çünkü uzmanların kilo salgını için en çok sorumlu tuttukları nedenlerin başında bu “günah”lar geliyor!
- Şekerli yiyeceklere, özellikle tatlılara ilginin artması, hazır tatlı tüketiminin patlama noktasına varması, tatlı atıştırmalıkların özellikle gençlerde daha sık tüketilmeye başlanması,
- Şekerli içeceklerin, meşrubatlar, kolalı, gazlı içecekler, gazozlar, meyve suyu konsantreleri ve benzerlerinin fazlaca içilmesi,
- Fazla miktarda un ve nişasta içeren fast food ürünlerin daha yaygın tüketilmesi, fazla miktarda yağ içeren yiyeceklere ilginin artması,
- Paketlenmiş yiyeceklerin daha sık ve bol tüketilmesi,
- Tatlandırıcıların daha yaygın kullanılmaya başlanması,
- Hareketsizliğin yaygınlaşması ve hareket etmeyi engelleyen teknolojilerin daha sık ve yaygın kullanılması,
- Porsiyonların büyümesi,
- Hızlı yeme kültürünün benimsenmesi,
- Geleneksel beslenme tarzlarının terk edilip “fast-food” beslenmeye yönelinmesi,
- Tuz tüketiminin artması.

Yazarın Tüm Yazıları