Profesör VATS'ı anlattı

Güncelleme Tarihi:

Profesör VATSı anlattı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2017 17:09

Profesör VATS'ı anlattı

Haberin Devamı

EGE Üniversitesi, Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Kutsal Turhan, kapalı akciğer ameliyatı (Vats) yönteminde hastaların hem daha az ağrı çektiğini hem de hastaneden daha çabuk taburcu olarak günlük yaşantılarına dönebildiklerini söyledi.

İki abisi ve babasını akciğer kanserinden kaybeden Esin Yüzgeç (59) ailesindeki genetik geçişli akciğer kanseri nedeni ile doktorların önerisi ile her yıl tektik yaptırmaya başladı. Yapılan tetkiklerde de akciğerinde 1santimetrelik kitle görüldü. Ege Üniversitesi, Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Kutsal Turhan, hastanın herhangi bir şikayeti olmamasına rağmen kendilerine başvurduğunu vurguladı. On yıl önce sigarayı bırakmış olmasına rağmen yaklaşık 10 yıllık bir sigara içim öyküsü de bulunan hastaya hem ailesel riski, hem de sigaraya bağlı risk nedeniyle teşhis ve tedavi amaçlı ameliyat önerildi. Kapalı akciğer ameliyatı (Vats) yöntemiyle çıkarılan kitlenin ameliyat sırasındaki patolojik inceleme sonucunda iyi huylu olduğunun bildirilmesi üzerine ek işlem yapılmadan ameliyat sonlandırıldı. Hasta ameliyat sonrası ikinci gün evine gönderildi. Vats gibi bir yöntem olmasaydı hasta en az iki yıl sürecek ve defalarca kez tomografi ile ışın almasını gerektirecek stresli bir takip dönemine girecekti. Tüm bunlardan kurtulmuş oldu. Prof. Dr. Turhan, kitlenin kötü huylu çıkması halinde de ameliyata yine kapalı yöntemle devam edileceğini ve hastalıklı lobun tamamı ve bölgesel lenf bezlerinın çıkarılacağını ifade etti. Prof. Dr. Turhan, “Bu sayede de erken evrede yakalanmış bir akciğer kanserinin tedavisi yapılmış olacak ve hastamız büyük olasılıkla hastalıktan tamamen kurtulacaktı. Ancak sonucun iyi çıkması hem hastamızı ve yakınlarını, hem de bizi çok sevindirdi. Ailesinde 3 akciğer kanserli hasta var. İki abisi ve babası. Üçü de bu yüzden vefat etmiş. Akciğer kanserinde genetik geçiş görülebiliyor. Bu da öyle bir vaka. Bundan sonra takip gerekmeyecek. Bu ameliyatla takip sürecinden de kurtulmuş oldu."

Prof. Dr. Kutsal Turhan, akciğer nodüllerinde en doğru teşhisin patolojik incelemeyle konduğunu belirterek, "Özellikle küçük nodüllerde ameliyatsız teşhis yöntemleri genellikle etkisiz kalmakta ve bu kişilerde ameliyat hem teşhis hem de tedavi için en uygun yöntem olarak öne çıkmaktadır. Özellikle son yıllarda sıkça uygulanmaya başlanan kapalı akciğer ameliyatı yöntemiyle (Vats), hastalar hem daha az ağrı çekmekte, hem hastaneden daha çabuk taburcu olmakta, hem de günlük yaşantılarına daha kısa sürede dönmektedir" dedi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!