Profesör Özdoğan: Akdeniz diyeti kanseri önlüyor

Güncelleme Tarihi:

Profesör Özdoğan: Akdeniz diyeti kanseri önlüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2018 14:55

Profesör Özdoğan: Akdeniz diyeti kanseri önlüyor

Haberin Devamı

 

Alparslan ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da 4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde konuşan Memorial Onkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, “Akdeniz diyetinin dünyanın en sağlıklı diyeti olduğu ve kanser, kalp-damar hastalıkları ve demans gibi ciddi sağlık sorunlarının riskini anlamlı derecede azalttığı yapılan çok sayıda bilimsel çalışmayla zaten gösterilmiş durumda" dedi.

4 Şubat Dünya Kanser Günü'nde kanser hastalığına ve kanseri tetikleyen etkenlere dikkat çekmek isteyen Memorial Antalya Hastanesi, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği ve Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV), 7 Mehmet Restoran'da biraraya geldi. Alanında uzman hekimler ve davetlilerin katıldığı toplantıda kansere yakalanma riskini en aza indirmenin ilk adımının düzenli spor ve Akdeniz tipi beslenmeden geçtiğine dikkat çekildi.

Davetlilere kanser hastalığıyla ilgili bir sunum yapan Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, kanserin önlenebilir ve ilk evrede farkedildiği takdirde tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade etti. Kanser vakalarının sigaradan uzak durularak, sağlıklı beslenerek, fiziksel aktivite ve düzenli kontroller ile aşılanma sayesinde yüzde 50 oranında azaltılabildiğini de kaydeden Prof. Dr. Özdoğan, “Avrupa'da yolda yürüyen bir insan sigara içiyorsa arkasından gelen ayak sesleri hemen azalır. Kimse o sigara dumanını solumak istemez. İnsanlar sağlıklı yaşamak için artık bir şeylerin farkında" dedi.

Uzun ve sağlıklı yaşama sahip toplumlarda Akdeniz diyetinin önemli bir yeri olduğuna da vurgu yapan Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, spor ve sağlıklı beslenmenin bir yaşam tarzı haline gelmesi gerektiğini vurguladı. Akdeniz diyetinin ya da beslenme tipinin ağırlıklı olarak Akdeniz'e göre oluşturulması halinde kanserin oluşmasının engellenebileceğini de belirten Prof. Dr. Özdoğan şöyle konuştu:

“Uzun ve sağlıklı yaşam denilince hemen herkesin aklına çok uzaklar, Okinawa-Japonya gelir. Hatta Okinawa bölgesi insanlarının uzun yaşamın sırrına sahip olduğu düşünülür. Ancak işin aslı öyle değildir. Uzun ve sağlıklı yaşam bizlere sanıldığından çok daha yakın. Ülkemizin Akdeniz'e kıyı olması ve Akdeniz kültürünü yaşaması da bu açıdan bizler için büyük şans. Akdeniz diyetinin dünyanın en sağlıklı diyeti olduğu ve çoğu ileri yaşta görülen kanser, kalp-damar hastalıkları ve demans gibi ciddi sağlık sorunlarının riskini anlamlı derecede azalttığı yapılan çok sayıda bilimsel çalışmayla zaten gösterilmiş durumdadır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!