Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Edirne'de UNESCO konferansı verecek

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Edirnede UNESCO konferansı verecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2017 15:22

Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Edirne'de UNESCO konferansı verecek

Haberin Devamı


EDİRNE,(DHA)-EDİRNE'de Türk bilim dünyasının sayılı isimlerinden biri olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, 16 Ekim Pazartesi günü  ‘UNESCO Dünya Mirası Ölçütleri, Türkiye’deki Dünya Mirası Koruma Uygulamaları’ isimli bir konferans verecek. 

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan,  Türk bilim dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın kente geleceğini belirterek, Pazartesi günü ‘UNESCO Dünya Mirası Ölçütleri Türkiye’deki Dünya Mirası Koruma Uygulamaları’ isimli bir panel düzenleyeceğini söyledi. 
Selimiye Camii, 2011 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer aldığını anlatan Gürkan, "Selimiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesiyle birlikte koruma kavramı daha da anlam kazandı, Edirne için daha önce Selimiye’yi korumuyor muyduk? Elimizden geldiğince korumuş, korumaya çalışmışız ama bu konuda çok da başarılı olamadığımız ortada, bilim ışık tutmasına da ciddi anlamda ihtiyacımız var. Biz kendi bilgilerimizle, öğretilerimizle Selimiye’yi korumaya çalışıyoruz. Koruma anlamında bir niyetimiz, çabamız var. Teknik ve bilimsel anlamda bunu desteklemek; Selimiye’yi adeta bir cam fonusun içine alarak ama dokunulmaz kılmayarak korumak istiyoruz" diye konuştu. 
    

Selimiye’nin tarihi bir miras olduğunu ifade eden Gürkan, "Ama biz mirasçı değiliz. Emanetçiyiz. Kime karşı gelecek uşaklara karşı. Kendimizi mirasçı olarak görürsek, miras yedi olur, sermayeyi bitiririz. Göreve geldiğimiz günden bu yana kentin her yerinde yükseklikler belirledik. Zaman zaman güzel tekliflerde geliyor. 27 katlı çok güzel bir proje getirdiler. Bayıldım projeye ama izin vermedim. Çok yakın bir dostum 52 metrelik bir proje getirdi; kendisini üzerek, biraz kırarak o projeye de izin vermedim. Demek istediğim; kentin gelişimine karşı değiliz, kent gelişmeli. Yerine Kentsel Projesi’ni açıkladığımda da söyledim; bir taraftan geçmişin teknolojisiyle yapılan bir yapı stokumuz var.   Bugünün insanı konfor istiyor, sosyal donatılar istiyor. Bizim buradaki fonksiyonumuz; bir taraftan kentimizin sahip olduğu tarihi mirası koruyacağız; ama bunlara zarar vermeden halkımızın çağdaş yaşam, konforlu ve güvenli evler, sosyal donatılarını karşılayacağız. Baktığınız da kolay bir şey değil. Bunu da hep beraber yapacağız" dedi. 

Fatih, 1. Murat ve Kocasinan Mahallerini kapsayan Yerinde Kentsel Dönüşüm ile ilgili bilgiler de veren Gürkan, "Bizim en büyük çabamız Selimiye’nin siluetinin kapanmaması" dedi.

TMMOB Temsilcisi Nihat Çolak da Türk Mühendisleri ve Mimarlar Odası Birliği olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini belirterek, “Bu işbirliğimizin de; bir başlangıç olsun. Edirne’de tarihi ve kültürel yapılar çok fazla. Bunları bilimin ve tekniğin ışında güçlendirerek, kentimize kazandırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. 
Arkeolog Doç. Dr. Ahmet Yaraş da Prof. Dr. Zeynep Ahunbay hakkında bilgi vererek, “Türk bilim dünyasındaki sayılı isimlerden biridir Zeynep Hoca. Hem Türkiye’de hem de yurtdışında Zeynep Ahunbay’ın vermiş olduğu kararalar istisnasız geçer. Edirne’de eserleri halkla birlikte korumamız gerekiyor. Kenti, halkla birlikte koruyacağız. İnisiyatifi bürokratlara bırakacak kadar zengin değiliz” dedi. 

Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, görevlerinin kentliyi belli bir bilinç düzeyine getirmek olduğunu söyledi. 
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!