Prof. Dr. Sürür: Bursa, niçin Milano gibi moda merkezi olmasın

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Sürür: Bursa, niçin Milano gibi moda merkezi olmasın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2016 15:39

Prof. Dr. Sürür: Bursa, niçin Milano gibi moda merkezi olmasın

Haberin Devamı

BURSA, (DHA) - OSMANGAZİ Belediyesi tarafından ‘Kültür ve Tarih Konferansı’nda ipek kenti Bursa’nın dünden bugüne uzanan tekstil tarihi değerlendirildi. 

Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr, Ayten Sürür, “Geçmişimizi araştırdığımız zaman, Bursa’nın ipek kültürünün Osmanlı’dan önce daha 6’ıncı yüzyıla uzandığını görürüz. İpek, Göktürkler’de, Selçuklular’da ve en son Osmanlı’da ticari ve siyasi hayatları bile etkileyecek kadar önem kazanmıştır. Tekstil kenti Bursa, niçin Milano gibi bir moda merkezi, tekstil merkezi olmasın” dedi.

İPEK VE TEKSTİL BURSANIN BİR KÜLTÜRÜ



Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Albayrak, belediye bürokratları ile moda ve tekstil tasarım bölümü öğrencileri katıldı. Konferansın konuşmacı olarak katılan Arel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Sürür, çocukluğunu Bursa’da geçirmiş biri olarak, Bursa’nın sahip olduğu ipek kültürünün, kendisinin gelişimine çok önemli bir katkısının olduğunu söyledi. Tekstil ve lif sanatları konusunu kendime misyon edindiğini söyleyen Prof. Dr. Ayten Sürür, “İpek demek aynı zamanda tekstil demek. Bugüne kadar yaptığım araştırmalarda, tekstil tasarımı ve ipeğin çok önemli kültürel bir özellik taşıdığını, bunun da merkezinin Bursa olduğunu gördüm. Geçmişe baktığınız zaman bütün aktiviteler Bursa üzerinden gerçekleşmiş. Osmanlı’dan önce, daha 6’ıncı yüzyıllarda Bursa’da ipek kültürünün var olduğunu biliyoruz. Göktürkler, ardından Selçuklular ve son olarak Osmanlı’da ipeğin bir kültür oluşturduğunu görürüz. Hatta bunların hepsinin birer ipek imparatorluğu olduğunu, ticari ve siyasi hayatlarını bile etkileyecek kadar önemli olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

GELENEKSELİ GÜNCELLEMEMİZ ŞART



Geçmişi oldukça eskiye dayanan bu tarihi köklerin hala yaşıyor olması gerektiğini ifade eden Prof. Sürür, “Bunun için ortak görüş, iyi bir tasarım olması. Bunun için ileri bir teknoloji şart. Bir diğer önemli nokta da, neden yerel, geleneksel kültürümüzden yola çıkmıyoruz da, ortada kalan bir şeyler yapıyoruz? Oysa yerelin mutlaka güncele aktarılması gerekiyor. Tabi bu kopya şeklinde değil. Geleneksel tekstil kültürümüzün güncellenmesi şart. Eğer yerel üretim anlayışının devamı sağlanabilirse, günümüzde büyük bir başarı elde edilebilir. Yerel kültürün yaşatılması, yeniden canlandırılması, Türk tekstil kültürünün yeni bir atılıma kavuşması gerekiyor. Bunun için çok şey yapılıyor ancak, ne yazık ki Bursa bir fuar kenti, tasarımcıların yaşadığı bir kent değil. Bunun gerçekleşmesi son derece önemli” diye konuştu.

BURSA NEDEN MİLANO OLMASIN



Bursa’nın bir tekstil kenti olduğunu ve bunun günümüzde de yaşatılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Ayten Sürür, “Bunun da çağdaş aktivitelerle gerçekleşmesi gerekiyor. Bursa niçin Milano gibi bir moda merkezi, tekstil merkezi olmasın. Niye tasarımcıların yaşadığı bir yer olmasın. Neden Bursa’da tekstille ilgili aktiviteler yapılmasın. Bursa’da hala bir tekstil ve kostüm müzesi yok. Oysa Bursa bunu hak eden, Bursalılar da böyle bir geçmişi görme hakkına sahip diye düşünüyorum” dedi.

Konferansın sonunda, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Erkan Albayrak, Prof. Dr. Ayten Sürün’e bir teşekkür plaketi sundu.



FOTOĞRAFLI 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!