Prof. Dr. Şimşirgil: Enderun’da yetişen insanlar dünyanın bir numaralı yöneticileri oluyordu

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Şimşirgil: Enderun’da yetişen insanlar dünyanın bir numaralı yöneticileri oluyordu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2017 14:20

Prof. Dr. Şimşirgil: Enderun’da yetişen insanlar dünyanın bir numaralı yöneticileri oluyordu

Haberin Devamı

İSTANBUL, (DHA) - BAĞCILAR Belediyesi tarafından düzenlenen ‘’Dünden Bugüne Enderun Eğitimi’’ konulu panelde konuşan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, "İlim olmayan yerde cehalet oluyor ve cahiller de ölü oluyor. Ne yazık ki sokaklar yürüyen ölülerden geçilmiyor. Ancak Enderun’da yetişen insanlar dünyanın bir numaralı yöneticileri oluyordu" dedi. 

Bağcılar Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen panelde konuşmacı olarak yer alan Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil ve Yrd. Doç. Dr Coşkun Yılmaz, öğrencilere Enderun Mektebi’nin önemi, eğitim kademeleri, yetenek geliştirme yöntemleri, eğitimde kullanılan materyaller ve Enderun’da okutulan dersler hakkında bilgi verdi.

"SOKAKLAR YÜRÜYEN ÖLÜLERDEN GEÇİLMİYOR"

Prof. Dr. Şimşirgil, "Enderun’da yetişen bu adamlar boğaz yalılarında değil, köylerde, mezralarda en ücra köşelerde bulunan insanlardı. Burada yetişen insanlar dünyanın bir numaralı idarecileri oluyorlardı. Askeri ihtiyaçtan doğan Enderun, devşirme sistemi içerisinde yer alan çocukların belli aşamalardan geçtikten sonra seçilen en iyilerinin yetiştirildiği yerlerdi. Devşirme sistemiyle buralara çocuklar alınıyordu. Bu alınma kesinlikle rıza meselesiydi. Rızası olmayanların çocukları oraya kesinlikle alınmazdı. Tek çocuklu ailelerden, kendileri istese bile çocukları alınmazdı. Çocukta bir özür veya fiziksel olmaması ve Türkçe bilmemesi aranan özelliklerdi. Çocukların aile ile bağı kesilmezdi, onlara aidiyet duygusu verilirdi. Tek düşünülen Türk milletine ve İslam'a güç vermekti. Ancak biz Enderun’un eğitim şeklini yaşatamadık. Ama Amerikalılar 40 yıldır bu ülkede benim evlatlarıma kendi aidiyet duygusunu verip üzerimize tank ve tüfekle yürütüyorlar. Enderun'u modernize ederek üzerimize gönderdiler. Bu olan bitenler gözümüzü açsın. Bugün böyle bir mektebin numunesi yok. Bağcılar’da Enderun mektebinin değerini ve kıymetini şimdi daha iyi bilelim. İlim olmayan yerde cehalet oluyor ve cahiller de ölü oluyor. Ne yazık ki sokaklar yürüyen ölülerden geçilmiyor. Bağcılar’da Enderun eğitiminin bir şeklini görmek beni çok heyecanlandırdı ve mutlu etti. Bu gençlikten umutluyum” diye konuştu.

“ENDERUN’DAKİ EĞİTİM BUGÜNKÜ EĞİTİMDEN ZENGİNDİ”

Yrd. Dr. Coşkun Yılmaz ise, Enderun'un, üstün bir yönetim kabiliyetinin insan fıtratına ve duygusuna nasıl farklı bir nesil inşa ettiğinin göstergesi olduğunu ifade ederek, “Enderun sadece bir eğitim kurumu değil temel bilgilerin verildiği ve uygulamasının yapıldığı yerdi. Enderun eğitimi zengindi, bugünkü eğitim gibi değildi. Buradan çıkan yöneticilerin arasında sanatçı ve edebiyatçılar da var. Fiili olarak hayatın içindeler. Enderun olmasaydı Mimar Sinan gibi onlarca isim olmazdı. Cumhuriyet döneminde Enderun sistemi gözden geçirilmiş olsaydı şu an çok farklı bir Türkiye’de yaşıyor olacaktık. Bu yeryüzünün tarihinde bir Osmanlı devleti var. Osmanlı'nın hazinesinden istifade etmiyoruz. Hepimizin bir Enderun’u olması lazım” dedi.

(FOTOĞRAF)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!