Prof. Dr. Özekici: İran deneyimlerimizden yararlanmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Özekici: İran deneyimlerimizden yararlanmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2017 14:40

Prof. Dr. Özekici: İran deneyimlerimizden yararlanmak istiyor

Haberin Devamı

ADANA,(DHA)- ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bülent Özekici, dünyadaki birçok uygulamayı inceleyen İran’ın tarımsal sulama konusunda Türkiye’yi model aldığını söyledi. Özekici, eğitmen olarak gittiği İran’da, bu konuda örnek olan Güney Yüreğir Sulama Birliği’nin (GYSB) çalışmalarını anlattığını bildirdi.
Adana’da 345 bin dekarı sulanabilen 400 bin dekarlık görev alanı ile Adana’nın önde gelen sulama birliklerinden GYSB, yönetim anlayışı, bilimsel çalışmaları ve hizmet kalitesiyle dikkatleri üzerine çektiğini belirten Özekici, bunun gurur verici olduğunu söyledi.
İran’ın Huzistan Eyaleti’nde eğitim verdiğini belirten Prof. Dr. Özekici, oradaki birliklere GYSB’nin çalışma sistemini anlattığını ve olumlu tepkiler aldığını kaydetti. Prof. Dr. Özekici, “1992’den beri süregelen sulama yönetiminin sulama birliklerine devri konusunda bizim deneyimlerimizi istiyorlar. Çünkü onlarda şöyle bir sistem var. Geliriniz ne olursa olsun yüzde 3’ü sulama ücreti olarak tahsil ediliyor. Yani bin kilo mısır da alsanız, iki bin kilo da alsanız yüzde üçü su ücreti olarak alınıyor. İtalya, İspanya, Portekiz gibi değişik ülkeleri de incelemişler. Uygun model olarak Türkiye’yi görmüşler” dedi.
 GYSB’Yİ ÖRNEK GÖSTERDİM
Bölgenin çok büyük ve 2 bin 500 yıllık devlet geleneğine sahip olduğunun altını çizen Özekici, “Orada bulunduğum iki gün boyunca verdiğim seminerde Güney Yüreğir Sulama Birliği’nin çalışmalarından bahsedip, başarılarını anlattım. Doğru, düzgün, bilimsel, mantıklı ve vicdanlı işler yaptığı için Güney Yüreğir Sulama Birliğini örnek olarak gösterdim. Onlar da bilgimizden yararlanmak için bizimle anlaşma yapmak istediklerini bildirdiler" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI
 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!