Prof. Dr. Narlı: Bebeklere ilk 6 ay anne sütü oranı düşük

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Narlı: Bebeklere ilk 6 ay anne sütü oranı düşük
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2018 17:59

Prof. Dr. Narlı: Bebeklere ilk 6 ay anne sütü oranı düşük

Haberin Devamı

Akif ÖZDEMİR/ADANA, (DHA)- ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Narlı, anne sütünün çocuğa 3 yaşına kadar verilebileceğini belirterek, "Baktığımız zaman ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi oranının da düşük olduğunu görüyoruz" dedi.
'Anne Biliyor musun?' sosyal sorumluluk projesinin ikincisi bu yıl Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Programda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Narlı ve Ebe-Doğuma Hazırlama Uzmanı Pınar Mallı, ebeveynlere hamilelik dönemi, doğum, bebek bakımı konularında bilgi verdi. Türkiye’nin genç nüfusa sahip bir ülke olduğunu belirten Prof. Dr. Narlı, geçen yıl dünyada 140 milyon bebek doğduğunu ve 57 milyon insanın da yaşamını yitirdiğini söyledi.
'1 YAŞIN ALTINDAKİ ÖLÜM SAYISI 4 MİLYON'
Ölümlerin 6 milyonunun 5 yaşın altındaki çocuklar olduğunu anlatan Prof. Dr. Nejat Narlı, şöyle konuştu:
"1 yaşın altındaki ölüm sayısı ise 4 milyon oldu. Ayrıca bunların 3 milyonu ilk hafta içerisinde ölüyor. Bebek küçük oldukça ölüm oranı daha fazla oluyor. Onun için yenidoğan sağlığı çok önemli bir konudur. Çocuk sağlığına değer veren ülkeler gelişmiş ülkelerdir. Gelişme indeksine baktığınızda bebek ölüm oranı dikkate alınır. Bebek ölüm hızınız düşük ise gelişmiş ülkesiniz. Bunu yanında iyi bakma ve sağlıklı yetiştirme de önemlidir."
'TIBBİ BAKIMLARIN İYİ YAPILMASI LAZIM'
Gebelik döneminden itibaren tıbbi bakımların iyi yapılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Narlı, şunları söyledi:
"Bebeklerin iyi koşullarda doğması sağlanmalıdır. Geçtiğimiz yıl 13 bin bebeği 1 yaşına gelmeden kaybettik. Bununla ilgili daha iyi koşullarda doğum yapması açısından çalışmalar var. Bebeklerde anne sütü çok önemlidir. Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerekir. En az 2 yaşına kadar, hatta Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 3 yaşına kadar anne sütü verilebilir. Bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi oranının da düşük olduğunu görüyoruz. Bunun için Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF teşvik etmek amacıyla ‘Bebek Dostu Hastane’ kavramı getirdi. Eğer bir ildeki bütün hastaneler bebek dostu ise o il 'bebek dostu il' oluyor. Hastanenin anneyi emzirmeye teşvik etmesi gerekiyor."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!