Prof. Dr. Mehmet Arazi: Ayakkabı seçerken dikkat!

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Mehmet Arazi: Ayakkabı seçerken dikkat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2017 14:06

Prof. Dr. Mehmet Arazi: Ayakkabı seçerken dikkat!

Haberin Devamı

KONYA,(DHA)- KONYA'da özel bir hastanede görevli Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Arazi, ayakkabı seçerken dikkatli olunmasını istedi.
 Herkesin ortopedik ayakkabıya ihtiyacını olduğunu belirten Prof. Dr. Arazi.''Aslında ortopedik ayakkabıların sadece çocukluk çağında gerekli olduğu gibi yanlış bir kanı vardır. Normal koşullar altında herkesin, her yaşta rahat, ayağımızın anatomik yapısına uygun, konforlu ayakkabılara ihtiyacı vardır. Ortopedik cerrahide sadece az sayıda özel durumdaki ayak hastalıkları için, bazen de ameliyatlardan sonra hastalığın tekrar etmesini önlemek için özel yapım ayakkabılar kullanılmaktadır. Bunların dışında sağlıklı bireyler için ya da gevşek düztabanlık gibi çok sık görülen masum ayak sorunları için ortopedik ayakkabı kullanımın doğrudan gereksinimi yoktur. Bunların bir faydası olduğu da maalesef bilimsel olarak ispatlanmamıştır. Belki bazı durumlarda özel yapım ortopedik tabanlıklar kullanılması daha uygundur. Bu, çok sık suiistimal edilen bir konudur.''dedi. 
Ortopedik ayakkabıyı anlatan Arazi, ''Aslında ortopedik ayakkabı dediğimizde hastaya özel üretim ayakkabı akla gelir. Bu özel tasarım ayakkabı, Ortopedi uzmanı tarafından bir takım özelliklerin belirtilmesi üzerine, “Ortez Protez teknisyeni” dediğimiz yüksek okul mezunu uzmanlarca yapılır. Ayaktaki rahatsızlığın şiddeti, yeri , özelliği dikkate alınarak bir tasarım yapılır. Ama pratikte baktığımızda ünlü ayakkabı mağazalarında satılan ve ortopedik olarak nitelenen ayakkabıların az önce bahsettiğimiz hastaya özel tasarım, gerçek ortopedik ayakkabılar ile ilgisi yoktur. Mağazalarda sunulan standart ayakkabılar için anatomik ya da ergonomik dense daha iyi olur kanaatindeyim. Ama ne yazık ki ortopedik ayakkabı tanımı biraz da ticari kaygılar ile yaygın olarak kullanılmaktadır.''dedi. 
Ayakkabı alırken genelde öğleden sonraları alışveriş yapmanın faydası olacağını belirter Arazi, ''Çünkü bir müddet hareket ve yürüme ile ayakta hafif bir şişme olabilir ve böylece gerçek boyuna ancak ulaşır. Kesinlikle ayak uzunluğunuzdan daha küçük ayakkabı almayınız! Eğer bir ayağınız küçük numaraya diğeri bir büyüğüne denk geliyor ise mutlaka büyük olan numaradan bir çift alınız. Zamanla açar gibi yaygın ama yanlış bir söylem vardır. Ayakkabı eğer küçük numara ise asla zamanla sizin istediğiniz uzunluğa gelmeyecek ve ayağınız hiç rahat ettirmeyecektir. O yüzden numaraya karar verirken size söylenen “zamanla açar efendim” söylemine inanmayın. Çok büyük ayakkabılar ise ayakta takılmalara ve belki de düşmelere neden olabilir. Mümkün olduğunca ayak uzunluğumuza ve ön ayak dediğimiz tarak kemiklerimizin genişliğine uygun ayakkabılar seçmeliyiz. Ayakkabı malzemesinin kalitesi de çok önemlidir. Son yıllarda sentetik materyaller çok yaygın kullanılmaktadır. Ama doğal deri, yumuşak malzemeler hala ayak sağlığı için tercih edilmektedir. Kötü ve ucuz malzemeden yapılan ayakkabılar topuk yaralanmaları, ayak parmaklarında şekil bozuklukları ve tırnaklarda bozulma, tırnak batması gibi ayak sorunlarına neden olabilmektedir. Özellikle ön kısmı dar, topuğu yüksek ayakkabılar ayak sağlığı açısından son derece sağlıksız seçeneklerdir. Topuk yüksekliği için genellikle 4 cm’yi geçmemesi önerilir. Çok yüksek topuklu ayakkabılar mümkün olduğunca kısa süreli durumlar için tercih edilmelidir.''dedi.
Arazi, ''Genelde öğleden sonraları alışverişe gidin. Bu ayaktaki ödemin sabahtan fazla olması nedeniyle daha doğru bir ölçü vermesi nedeniyle önemlidir. Yeni ayakkabıyı denerken ayağınızda genelde hep kullandığınız tarzda bir çorap olmasına dikkat ediniz. Bu ideal ölçüyü yakalamanıza yardımcı olur. Ayakkabıyı giydikten sonra ayakta durunuz ve biraz yürüyünüz. Bu durumda ayak ön kısmında en uzun parmağınızın önünde yarım ile bir santim kadar boşluk kalmalıdır. Bunu test edin, uygun değilse numarayı değiştirip tekrar deneyiniz. Ayakkabılar ile mağaza içerisinde ileri geri yürüyerek tüm ayağınızın konforunu test ediniz. Topuklar nasıl? Ayak yan kısımları rahat mı? Zamanla açılmayacağı için ayakkabınızı ilk alırken rahat olanı seçmeye çalışınız. Ayakkabı numarasından ziyade sizin rahat olduğunuz ölçüyü almaya çalışınız. Çünkü ayakkabı üreticileri arasında fark olabileceği gibi, aynı üreticinin farklı modellerinde bile ayakkabı ölçüleri hafif de olsa değişiklik gösterebilir. O yüzden farklı ölçüleri de denemekten kaçınmayınız. Son olarak ayakkabı tabanını oluşturan malzemeyi kontrol edebilirsiniz. Tabanı oluşturan malzeme ayağınız dış ortamın sert etkilerine karşı koruyabilecek sağlamlıkta olmalı, bir miktar yumuşak olmalı aynı zamanda kolay kayar bir malzemeden olmamalıdır. Bu özellikleri de ayağınızda ayakkabı varken, dükkan içerisinde farklı zeminlere basarak test edebilirsiniz. Son olarak özetlemek istersek, unutmayınız ayak sağlığı başınızı rahat ettirir.''dedi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!