Prof.Dr.Kumbur: Suyu verimli kullanmamız gerek

Güncelleme Tarihi:

Prof.Dr.Kumbur: Suyu verimli kullanmamız gerek
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2017 11:34

Prof.Dr.Kumbur: Suyu verimli kullanmamız gerek

Haberin Devamı

MERSİN Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi  Prof.Dr.Halil Kumbur, suyun sınırlı bir kaynak olduğunu, verimli kullanılması gerektiğini söyledi.
2040 yılında iklim değişikliği, değişen yağış modelleri ve artan nüfusla birlikte ciddi derecede kuraklık ve su sıkıntısı beklendiği ifade eden Kumbur, Ortadoğu ülkelerinin çoğunun petrol ve su yoksulu olduğunu vurguladı. Sınır aşan sularımızdan Dicle ve Fırat nehirlerinin bölge için önem arz ettiğini anlatan Kumbur şöyle devam etti:
"Mersin'i de kapsayan Doğu Akdeniz havzasındaki son yıllardaki yüzde 40’lara varan kuraklıklar nedeniyle su kaynaklarımız çok daha planlı kullanılmalıdır.  Mersin il bazında son yıllarda ciddi ölçüde su sıkıntıları yaşamıştır. Geleceğe yönelik plan ve programların yapılabilmesi için su ile ilgili kuruluşlar arasında işbirliği halinde su kullanımı ile ilgili kalıcı ve sürdürülebilir projeler, yönetim planı  yapılmalıdır.''
DAHA EKONOMİK KULLANILMALI
Suyun daha ekonomik kullanılabilmesi için kış aylarında depolanacağı gölet ve barajlar yapılması gerektiğnii kaydeden Kumbur, şöyle devam etti:
''Vahşi sulama yerine damla sulama sistemine geçilmelidir. Mevcut içme suyu, isale hatları, şebeke sistemlerinde ve su depolarındaki sorunlar giderilmelidir, Kanalizasyon şebekesi ve atıksu arıtma tesislerinin projelendirmelerinde yeni teknik- teknolojilerin kullanımına özen gösterilmeli, özellikle ileri arıtım teknolojileri esas alınmalıdır, Sulama suyu ile ilgili alternatif projeler üretilmelidir. Kullanılan su miktarı kayıt altına alınmalı, kayıp-kaçak oranları düşürülmelidir'."

MERSİN, (DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!