Prof. Dr. Güvenç, kümelenmeyi anlattı

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Güvenç, kümelenmeyi anlattı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2018 15:56

Prof. Dr. Güvenç, kümelenmeyi anlattı

Haberin Devamı

MERSİN, (DHA) - MERSİN'de bir konferans veren Çankaya Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç, ulusal ve uluslararası firmalar ile rekabette büyük önem taşıyan kümelenmenin amaçlarından söz ederek, "Kümelenmek ortak yatırım demek değil, rekabet ederek bir yandan da iş birliği yapmak demektir" dedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki (MTSO) toplantıda perakendecilerle bir araya gelen Güvenç, kümelenmeyi anlattı. Teknoloji üretemeyen firmaların gelecek dönemde küresel ekonomi içinde yok olacağını belirten Güvenç, "Dünyada kümelenmenin yaygın olduğu ülkelerin teknoloji üretmede de başarılı olduğunu görüyoruz. Kümelenme noktasında istenen performansı gösteremeyen yerel perakende sektör temsilcilerinin ciroları artmasına rağmen, kar payları her geçen gün azalıyor. Sektör giderek daha çok batağa sürükleniyor. Bu bataktan birlikte hareket ederek çıkılabilir. Yerel perakende sektörü bir biri ile rakip değil. Ulusal ve uluslararası firmalarla rakip. Birbirinizi rakip görüp çekişirseniz asıl rakiplerinizin yolunu açarsınız. Kümelenme firmaları tüm ekonomik risklerden korur.Şu anda yolumuzun etrafında onlarca mayın var. Biz o mayınlara basmadan birlikte yürüyüp güçlü bir perakende sektörüne doğru yol alacağız" diye konuştu.
DOĞRU PLAN İHTİYACI
İyi bir kümelenme için doğru bir plana ihtiyaç olduğunun altını çizen Güvenç, şunları söyledi:
"Perakende sektörü çok geniş kapsamlı. Tekstilciden, mobilyacıya, otomobilciden, gıdacıya çok çeşitli sektörü bünyesinde barındırıyor. Bu nedenle doğru sonuç için öncelikle doğru alt sektörler belirlenmeli. Asıl hedef, firmalarınızı yaşatarak tedavi etmek ve geleceğe hazırlamak. Yüksek Lisans, doktora tezlerinin sizin sorunlarınızın üzerine yapılmasını sağlayacağız. Akıllı hareket edeceğiz. Bizim siyasetle işimiz yok. Derdimiz Mersin ekonomisinin dünyada söz sahibi olmasıdır."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!