Prof. Dr Ersoy, Samandağ'daki 'çeken' akıntıya karşı uyardı

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr Ersoy, Samandağdaki çeken akıntıya karşı uyardı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2017 14:07

Prof. Dr Ersoy, Samandağ'daki 'çeken' akıntıya karşı uyardı

Haberin Devamı

Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay), (DHA)- YILDIZ Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde düzenlenen 'İskenderun Çevresi Afet Potansiyeli' konulu konferansta 'çeken' (RİP) akıntılara karşı dikkat çekti.
Çeken akıntıların çok güçlü olduğunu belirten Ersoy, en iyi yüzme bilenin dahi akıntıya kapılacağını söyledi. Ersoy, "Genelde bu akıntılar Karadeniz kıyılarında olur. Ama gördüğümüz kadarıyla Samandağ Çevlik plajında ve bu bölgelerde de ölümler sık sık yaşanıyor. Bu konuda bilgilendirmeyi arttırmamız gerekiyor. Yüzme olimpiyat şampiyonu dahi olsanız bu akıntıya yakalandığınız zaman sizi sürükler. Çünkü çok hızlı vakum etkisiyle çeker" dedi.
Rüzgârlı havalarda, özellikle yarım ay biçimli yerlerde, mendireklerin olduğu yerlerde çeken akıntılar oluşabildiğini belirten Ersoy, şöyle devam etti:
"Bu çeken akıntıların olduğu sabit yerler sahiller var. Ama genellikle Türkiye kıyılarındakiler aniden oluşan çeken akıntılar. Peki, ne yapacağız? Çeken akıntıya yakalandıysanız, bel hizasında bile yakalanabilirsiniz. Ayağınızın altındaki kumlar çekilmeye başlar. Onu hissettiğinizde çıkabiliyorsanız çıkın. Çıkamıyorsanız sahile dönüp zor durumda olduğunuzu işaret etmeniz gerekiyor. Kıyıya doğru yüzmeyeceksiniz, yüzemezsiniz. Kendinizi akışın içerisine bırakacaksınız, sürüklenirken ağır ağır yana yana yüzmeye çalışıp o kanaldan çıkmaya çalışacaksınız. Deniz sezonu açılmadan mayıs aylarında belediyelere çok görev düşüyor. Yüzme kursları açmaları gerekiyor. Çünkü yüzme bilen insanın özgüveni daha yüksektir. Çeken akıntıda çok önemli olmuyor. Ama yüzme bilen insan paniklemez, akıntıya kendini verdiğinde yana doğru yüzerek akıntı içerisinden çıkabilir. Tüm Türkiye'de belediyeler bu kursları düzenlemesi gerekir."

FOTOĞRAF-GÖRÜNTÜLÜ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!