Sadece yaşlı hastalığı değil

Güncelleme Tarihi:

Sadece yaşlı hastalığı değil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2016 12:59

Türkiye Parkinson Derneği Ankara Şubesi 2. Başkanı ve Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Bülent Elibol, "Yaşlılık hastalığı olarak bilinen Parkinson 20’li ve 30’lu yaşlarda da görülebiliyor. Parkinson hastalarının yüzde 5-10’u genç olgulardır" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği, bu yıl 11 Nisan Dünya Parkinson Günü farkındalık kampanyasını 9-11 Nisan tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Düzce’de belediyeler, üniversite hastaneleri, hasta derneklerinin paydaşlığında gerçekleştirecek. Ankara’da Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği, Türk Nöroloji Derneği ve Gazi Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen etkinlik, Gazi Üniversitesi 75. Yıl Toplantı Salonu’nda yarın saat 10.00-13:00 arasında gerçekleştirilecek. Etkinlikte hekimler, fizyoterapi uzmanları, Parkinson hastaları ve hasta yakınları biraraya gelecek.

TÜRKİYE’DE HER YIL 10 BİN KİŞİYE PARKİNSON TEŞHİSİ

Sadece yaşlı hastalığı değil

Haberin Devamı

Türkiye Parkinson Derneği önderliğinde ’Hasta ve Hekimler El Ele- El Birliği İle Dünya Parkinson Günü’ne dikkat çekmeyi amaçlıyor.
Parkinson hastalığıyla mücadele eden insan sayısının dünyada 10 milyon olarak tahmin edildiği belirtildi. Türkiye’de ise bu rakamın 100-130 bin arasında olduğu kaydedildi. Her yıl 10 bin kişiye Parkinson teşhisi konulan Türkiye’de, 2030 yılında hasta sayısının iki katına çıkmasının beklendiği belirtildi. Bu hızlı artışa karşın, hastaların sadece yaklaşık yarısının tedavi gördüğü, bunun en önemli nedeninin ise hastalığın bazı hastalarda geç tanınması yanında bazen de açığa çıkmasının istenmemesi nedeniyle hekime başvurunun azlığına dikkat çekildi.

SADECE YAŞLILIK HASTALIĞI DEĞİL

Dernek Başkanı Prof. Dr. Bülent Elibol yaptığı açıklamada, "Parkinson hastalığı 65 yaş üstü bireylerde görülme sıklığı yüzde 1 iken, 80 yaş üzerinde yüzde 5’e çıkıyor. Yaşlılık hastalığı olarak bilinen Parkinson 20’li ve 30’lu yaşlarda da görülebiliyor. ’Parkinson hastalarının yüzde 5-10 u genç olgulardır. Bu genç vakalar genellikle kalıtsal Parkinson hastalarıdır. Bu nedenle, 11 Nisan’ın Dünya Parkinson gününün toplumda farkındalığı artırmak açısından oldukça önemli bir yeri var" dedi.

Bu yıl da önceki yıllar gibi ülkemizde çeşitli merkezlerde değişik etkinliklerle gerçekleştirilecek olan Dünya Parkinson Günü’nün  Ankara’daki etkinlik Gazi Üniversitesi’nde düzenlenecek. İlk olarak hasta ve hasta yakınlarına hastalıkla ilgili bilgiler verilecek; hastalara ilaç kullanımından, evlerini nasıl düzenleyeceklerine kadar birçok konuda doktorlar tarafından bilgi aktarımı ve  soru cevap kısmının ardından, fizyoterapistlerce egzersiz örnekleri gösterilecek. Ardından  hasta ve hekimlerin el ele, el birliği ile Parkinson farkındalığı için çalıştıklarının bir simgesi olarak el baskısı etkinliği düzenlenecek. 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!