Prof. Dr. Arıkan: ABD dış politikasını başkanlar değil devlet kurumları belirler

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Arıkan: ABD dış politikasını başkanlar değil devlet kurumları belirler
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2016 09:51

Prof. Dr. Arıkan: ABD dış politikasını başkanlar değil devlet kurumları belirler

Haberin Devamı

Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, (DHA) - ÇUKUROVA Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Prof. Dr. Harun Arıkan, seçimleri kazanan Donald Trump'ın ABD'nin dış politikasını yönlendiremeyeceğini; ABD'de bu süreci Dışişleri Bakanlığı bürokratları, Pentagon yetkilileri ve istihbarat örgütlerinin yöneteceğini söyledi.
Ocak ayında göreve başlayacak Donald Trump'ın söylemleri, Türkiye ve Ortadoğu politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Harun Arıkan, "ABD başkanlarının genellikle senatör, kongre veya valilik deneyimleri olan kişilerden seçildiği dikkat edilirse, hiç devlet deneyimi olmayan Trump'ın uluslararası politikanın önemli ve hassas konuları karşısında nasıl yöntem geliştireceği merak kaygı oluşturuyor" dedi.
'TÜRKİYE İLE GÖRÜŞ FARKLILIKLARI VAR'
ABD dış politikasını genelde devlet başkanlarının görüş ve ilkelerinden çok devlet kurumlarının şekillendirdiğini anlatan Prof. Dr. Harun Arıkan, şunları kaydetti:
"ABD'de dış politikayı Dışişleri Bakanlığı bürokratları, Pentagon yetkilileri ve istihbarat örgütleri şekillendirir. Bu bağlamda, Trump'ın seçim süreci içerisinde kadın hakları, göçmenler ve Müslümanlar hakkında söylemleri seçim kampanyasının bir parçası olarak değerlendirilmeli. Trump, Suriye'de güvenlikli bölge oluşturularak, göçmenlere bir güvenli sığınak oluşturulmasını önermektedir. Bu Türkiye'nin politikalarına benziyor. Irak ve Suriye'de IŞİD konusunda kara gücü de kullanılarak etkin mücadele yapılmasını, maliyetini de Körfez ülkelerinin karşılamasını istiyor. Suriye ve IŞİD konusunda Rusya ile yakın işbirliğini öneriyor. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) konusunda Trump'un görüşleri ile Türkiye'nin beklentileri farklılaşıyor. ÖSO'yu tehdit unsuru olarak görüp desteklenmemesini istiyor. Suriye ve Irak politikalarında Kürt grupların etkinliği noktasında da farklılıklar var. Müslümanlar hakkındaki sert söylemi de gerilime yol açabilir. Trump, Obama yönetiminin İran ile yaptığı nükleer silahlanma anlaşmasına tepkili. Trump'ın dış politika önceliklerinden birisi İsrail ile ilişkileri geliştirmek. Bu çerçevede İran konusu, ABD, Türkiye ve bölge ülkeleri arasında gerilime yol açabilir."

FOTOĞRAFLI 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!