Prof. Dr. Alyılmaz: Minare, Türklerin İslam'a hediyesidir

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Alyılmaz: Minare, Türklerin İslama hediyesidir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2016 12:37

Prof. Dr. Alyılmaz: Minare, Türklerin İslam'a hediyesidir

Haberin Devamı

Zafer KUMRU/ERZURUM, (DHA) - ATATÜRK Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, 'Eski Türklerde İnanç Sistemi'ni anlatırken, "Minare biz Türklerin islam'a hediyesidir" dedi.
Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi Yakutiye Medresesi'nde Ramazan nedeniyle düzenlediği etkinliklerde Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, 'Eski Türklerde İnanç Sistemi'ni anlattı. (Kök)türk Harfli Yazıtların İzinde, Orhun Yazıtlarının Bugünkü Durumu, Eski Türkçenin Söz Varlığının Düz ve Ters Dizimi, Moğolistan’daki Türk Anıtları Projesi Albümü, Uygur Atasözü ve Deyimlerinden Seçmeler,  Orhun Yazıtlarının Söz Dizimi gibi kitapları bulunan Prof. Dr. Alyılmaz, konuşmasında şunları söyledi:
"Hazreti Peygamber buyuruyor ki biri çıksın yüksek yerden ezan okusun. Bilal-i Habeşi Hazretleri de çıkıyor bir damın bacasına ezan okuyor. O zaman minare falan yok. Minare biz Türklerin İslam'a hediyesidir. İlk minareler Kırgızistan'daki Talas,Oş, Özgön, Celalabat, Balasagun'da. Bunların aynısı Van'da. Ermeniler giderken Van Kalesi'ndeki camiyi yakıyorlar, minare kalıyor. Şimdi 'Tepsi minare', 'saat kulesi' diye bilinen Erzurum'daki o minareler. Elazığ'ın Harput'taki Eğri Minare. Kırgızistan'daki minarelerin kardeşleri. Pişmiş tuğladan yapılmışlar. Minareler, Asya'dan Anadolu'ya taşınan mimari eserler. Bizim camilerimizin minarelerine bakın. Sultanlar, hünkarlar yaptırmışsa minare çok kalındır. Sultan II. Mahmut'un eşi ve Sultan Abdülaziz'in annesi olan Pertevniyal Valide Sultan tarafından yaptırılan Pertevniyel Camii'ne gidin bakın minare inceciktir. Çünkü Türklerde zarafet vardır."
Türk dünyasında  yaptığı araştırmalarla tanınan Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz, dış mekan olarak dünyada en güzel caminin UNESCO'nun koruması altında bulunan Divriği'deki Ulu Cami olduğunu söyledi. Prof. Dr. Alyılmaz, "Divriği Ulu Cami, taç kapısı ile muhteşem bir eser. Eşsiz esere çift başlı kartalı koymuş. Turnalar 8 bin 800 metreye çıkıyor, Himalayaları geçiyorlar. Kartallar onun birkaç katı daha yükseğe çıkıyorlar. Tanrı kuşu olarak nitelendirilen Kartal, eski Türk inanç sisteminde tanrı ile bağ kuran kuş olabilir. Bu yüzden Türklerde kutsal sayılır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!