Prof. Dr. Alpay: Sağlıklı nefes almak ses tellerini korur

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Alpay: Sağlıklı nefes almak ses tellerini korur
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2017 16:56

Prof. Dr. Alpay: Sağlıklı nefes almak ses tellerini korur

Haberin Devamı

KULAK Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Hayrettin Cengiz Alpay, ses kısılması gibi sorunların, sağlıklı nefes alma yöntemiyle engellenebileceğini söyledi.
Medical Park Tarsus Hastanesi’nde görev yapan Prof. Dr.Hayrettin Cengiz Alpay, ses tellerinde yaşanan sorunlarla ilgili bilgi verdi. Ses tellerini korumak için öncelikle 'burundan sağlıklı nefes almak' gerektiğini ifade eden Alpay, şöyle devam etti:
"Eğer burunda eğrilik, etlerde büyüme varsa, nefes burundan alınıp temizlenip nemlenerek düzgün bir şekilde solunum organlarına iletilmiyorsa, bu durum boğazı, bademcikleri rahatsız ettiği gibi ses tellerini de sıkıntıya sokacaktır. Ayrıca sigara, gece yatarken yemek yemek, nargile, puro, pipo içimi gibi ses tellerini sıkıntıya sokacak, üzerindeki nazik mukozayı etkileyecek durumlar ses teli sağlığını bozmaktadır. Reflü de ses tellerine zarar veren bir hastalıktır."
Ses sağlığı konusunun temel unsurun 'sesi doğru kullanmak' olduğunu kaydeden Alpay, şunları kaydetti:
"Sesi doğru kullanmak için burundan alınan temiz nefesin, diyafram nefesi şeklinde, konuşmaya yetecek tarzda, istenen cümleyi söylerken kelime gruplarını rahat oluşturacak kadar nefesin içeri alınabilmesi gerekmektedir. Bunun için de derin nefes alındığında göğüs kafesinin öne doğru çıkıp omuzların yükseldiği kabarma hareketi değil, göbeğin öne doğru çıktığı diyafram nefesi daha değerlidir" diye konuştu.
Ses problemlerinde en çok ses sanatçılar, tiyatrocular, pazarlamacılar, pazarcılar, öğretmenler, avukatlar ve trafiği yönlendiren polislerin risk altında olduğunu da vurgulayan Alpay şunları söyledi:
"Sesini profesyonel olarak kullanan kişilerin, mümkün olduğu durumlarda mikrofon ya da megafon gibi cihazlar kullanmasını öneriyoruz. Öğretmenlere, öğrenciler üzerinde otorite sağlamak için bağırmak yerine el işaretleri ya da düdük kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Sesin kötü kullanımı önemlidir. Gereğinden fazla, gırtlağımızı tahriş edecek kadar bağırmak ya da sesimiz duyulmuyor diye düşünüp yüksek sesle konuşmak, sesi kötü kullanmaktır. Kısık sesle konuşmak da ses teli sağlığı için doğru değildir."
 

Tolunay DUMAN / TARSUS(Mersin), (DHA)
FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!