Prof. Dr. Ağırakça: Kut’ül Amare İngilizler'in en büyük hezimetlerinden birisiydi

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Ağırakça: Kut’ül Amare İngilizlerin en büyük hezimetlerinden birisiydi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2018 12:01

Prof. Dr. Ağırakça: Kut’ül Amare İngilizler'in en büyük hezimetlerinden birisiydi

Haberin Devamı

İSTANBUL, (DHA) - OSMANLI ordusunun Irak'ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı ve tarihe 'İngilizlerin hezimeti' olarak geçen Kut'ül Amare Zaferi, 102’nci yılında Bağcılar Belediyesi’nin düzenlediği bir programla anıldı. Etkinlikte konuşmacı olan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Kut’ül Amare’nin İngilizlerin en büyük hezimetlerinden birisi olduğunu söyledi.

Bağcılar Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Gazeteci-Yazar Ekrem Kızıltaş’ın yaptığı programın konuşmacısı Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça oldu. Prof. Dr. Ağırakça, “Kut’ül Amare İngilizler'in en büyük hezimetlerinden birisiydi. Benim kanaatime göre Osmanlı devleti, isteyerek savaşa girmedi. Almanların zorlamasıyla girdi. Onların gayeleri farklı bir şekilde sömürgeye girmekti” diye konuştu. 

Açılışta 'fotoğraflarla Kut’ül Amare’ savaşının sunumunu yapan Gazeteci Ekrem Kızıltaş, “Kut’ül Amare aslında bize unutturulmaya çalışılan zaferlerimizden biri. Bu zafer ecdadımızın gerektiğinde son derece iyi savaştığını ve kendisinden katbekat üstün düşman kuvvetlerine karşı çok güzel işler çıkarabildiğini gösteren durumlardan biri” diye konuştu.

“İNGİLİZLER'İN ORTADOĞU’YA GELMELERİNİN TEK SEBEBİ PETROLDÜR”

Prof. Dr. Ahmet Ağırakça ise İngilizler'in sömürgeci zihniyetini anlatarak başladığı konuşmasında şunları söyledi:

“Birileri ülkeler fethetmeye giderken bir gaye güderler. Giderken niçin gittiği önemli. Birisi toprağı işgal etmeye, yeraltı ve yerüstü zenginliklerini ele geçirmeye gider. Amacı arazileri ve insanlarını sömürmek. Tarih boyunca İngilizlerin yaptıkları işler bunlar. İngilizlerin Ortadoğu’ya gelmelerinin tek sebebi petroldür. Müslümanlar ise gittikleri yere medeniyet götürdüler. Gittikleri yerde insanları eğittiler, yol, çeşme, medrese, aş evi yaptılar. İnsanlık götürdüler. Yani bizim ecdadımız fetih anlayışıyla gitmiş onlar ise sömürme için.”

Osmanlı’nın 1'inci Dünya Savaşı'na isteyerek girmediğini söyleyen Prof. Dr. Ağırakça, “Önce 18 Mart 1915’te onları Çanakkale’de denize gömdük. 7-8 ay sonra 7 Aralık’ta Kut şehrine geliyorlar. 7 Aralık’tan 29 Nisan 1916’ya kadar savaş oluyor. Kut'un işgal edilmesiyle Osmanlı’nın mücadelesi başlıyor. Benim kanaatime göre Osmanlı devleti, isteyerek savaşa girmedi. Almanların zorlamasıyla girdi. Almanlar gerçekten dost muydu düşman mıydı? Bana göre dost değildi. Onların gayeleri farklı bir şekilde sömürge işine girmekti” ifadelerini kullandı.

“İNGİLİZLER HALİL PAŞA’YA 2 MİLYON STERLİN TEKLİF ETTİ”

Kut kahramanı Halil Paşa’dan övgüyle bahseden Prof. Dr. Ağırakça, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Halil Paşa, yeni bir teşkilatlanmaya gidiyor. Arap aşiretlerle birlik olarak toparlanıyor. Araplar Osmanlıları arkadan vurdu diyorlar. Öyle bir şey yok. Bunlar İngilizlerin tarih kitaplarımıza soktuklarıdır. Halil Paşa’nın güzel taktikleri ve uygulamalarıyla askeri bir deha sergiliyor. İngiliz tarihinde böyle bir yenilgi yok. İngilizler kendilerine yol açıp gitmelerine izin vermesi karşılığında Halil Paşa’ya 2 milyon Sterlin, gıda ve silahlarının tamamını teklif ediyor. Yol açılıp giderlerse bir mağlubiyet olmayıp kendileri çekiliyormuş gibi olacaktı. Halil Paşa bunu anlıyor ve kabul etmiyor. Osmanlı’nın gücünü gösteren bir manzara bu.”

Prof. Dr. Ağırakça, Kut’ül Amare zaferinin Türkiye’nin NATO'ya kabul edilme döneminde İngilizlerin baskısıyla tarih kitaplarından çıkarıldığını ve şimdi yeniden öğretilmeye başlandığını belirtti.

(FOTOĞRAF)

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!