Problem çocuk

SIRP Milli Takımı’na ilk kez 2000 yılındaki Çin maçında çağrılan, agresif oyun yapısıyla tanınan, PSV Eindhoven, Chelsea, Atletico Madrid gibi dünyaca ünlü takımlarda oynayan Kezman, geçen yıl Fenerbahçe’ye transfer olurken taraftarlar ayağa kalkmıştı..

Çünkü Sırp futbolcu, büyük bir markaydı. Ama Chelsea’li futbolcunun Londra takımından ayrılma nedeni menajer Mourinho ile kavga etmesiydi.. Aynı şekilde Sırp Milli Takımı’yla katıldığı 2006 Dünya Kupası’ndaki Arjantin maçında kırmızı kart görüyor, maç sonrası kimseye haber vermeden kampı terk ediyordu.. Bu hareketleri yüzünden Sırbistan Futbol Federasyonu, Kezman’ı Milli Takım’a çağırmama kararı aldı..

F.Bahçe’ye gelişinden sonra sarı lacivertli takımın oyun sistemi Kezman’ın üzerine kurulamazdı. Takımın bir parçası olmak zorundaydı..

Takımın beyni Alex, önce çift forvetin arkasında oynarken, daha sonra Kezman’ın partneri oldu.. Ama Kezman ısrarla yanında bir forvet daha oynamasını istiyor ve bunun Deivid olmamasından yana tavır koyuyordu..

Huyundan vazgeçmeli

Resmi sitelere yaptığı açıklamalar farklıydı ama Sırp forvet, her fırsatta Zico’nun oyun sistemini eleştiriyor ve az gol atmasının nedeni olarak bu sistemi gösteriyordu..

Ardından Kezman, Roberto Carlos ve Colin Kazım’la iyi diyalog kurmaya başladı. Bu ikili, Anderlecht maçı sonrası Zico’ya, Colin Kazım’ın neden 18’e alınmadığı sordular.. Takımda bir kriz başlıyordu..

Zico da kendince asları yedek bırakarak bu sorunu çözmeye çalıştı.. Takımda herkesin forma şansı bulunduğunu gösterdi. Ama Kezman mutsuzdu..

Fenerbahçe yönetiminin Kezman’la ilgili nasıl bir tedbir aldığını bilemiyoruz. Ama başkan Yıldırım’ın, Sırp futbolcudan daha yüksek performans beklediğini herkes biliyor.. Geçen sezon Galatasaray ve Beşiktaş ağlarına gönderdiği gollerle belki de kalmayı başaran Kezman’ın artık çok daha yüksek performansla oynaması, saha içinde hakemlerle daha iyi diyalog kurması ve teknik direktörünü sistem nedeniyle her yerde eleştirmemesi gerek..

Aksi halde Kezman da Anelka, Ortega gibi Fenerbahçe’den gelip geçen yıldızlar arasına girme yolunda.. Bizden söylemesi..

Milli Takım’a ne oldu?

AYNI gün aynı saatlerde iki milli maç birden var.. Bir tarafta Romanya ile futbolda mücadele ediyoruz, diğer tarafta basketbolda Letonya ile..

İki takım da bu ülkenin en büyük heyecan kaynaklarından.. İki takımın da yapısında benzerlikler var.. Takım oyunundan çok bireysel yıldızların üzerine kurulu bir görünüm veriyorlar..

İki takımın çalıştırıcısı da felsefe olarak tam tersini düşünse de, takım oyunu olgusunu oturtmaya çalışsa da yıldızların çokluğu bunu engelliyor..

Fatih Terim’in kurguladığı oyun sisteminde Tuncay, Emre, Arda, Tümer, Nihat gibi topla oynamayı seven yıldızlar var.. Sabri, Mehmet Topuz, Hamit gibi daha defansif isimler de bulunuyor kadroda.. Ama takımın yapısı içinde bir Koray, bir Ayhan, ya da forvette derinliği getirebilecek Ümit Karan gibi isimlere rastlayamıyoruz..

Savunmada ise tam hayal kırıklığı görünümündeydik Romanya’da.. Bırakın yediğimiz gollerdeki kademe hatalarını, rakibin kaçırdığı 10’un üzerinde net pozisyondaki savunma boşlukları resmi maçlar için büyük tehlikenin habercisiydi..

* * *

Peki Terim ne yapmak istiyor? Bizim gördüklerimizi o görmüyor mu? Tek mazeret Aurelio’nun olmaması mı? Bu takım, en kolay gruptan elemeleri geçse bile bu savunma anlayışıyla finallerde nereye kadar gidebilir?

Galatasaray’a modern futbol anlayışını yerleştiren, Milli Takım’a mücadeleyi öğreten Terim’in yumruğu masaya vurma zamanının geldiğini düşünüyoruz..

Yoksa 2002 yılında dünya futbolunun zirvelerine çıkan A Milli Takımımız, Romanya, Bulgaristan, Sırbistan, Polonya gibi takımların sınıfına geri dönüş yoluna girer.. Onca büyük bütçeye, onca büyük sponsorlara rağmen..

4 - 4 - 2 ve TUNCAY

FOX ekranlarında Uğur Meleke ve Ogan Tarhan’ın yorumları, Bülent Ülgen’in sunumuyla yepyeni bir futbol programı başladı. İngiltere Premier Ligi’ne ait her şeyi bulabileceğiniz program, pazartesi geceleri yayına giriyor.

4-4-2 demişken, İngilizler’in dünyaca ünlü Four Four Two Dergisi’nin bu ayki sayısında Tuncay hakkında "Ada’ya gelen en iyi yabancılardan biri" diye söz etmesi ve 10 üzerinden 8 vermesi hepimizi gururlandırdı. Middlesbrough’nun İngiltere Premier Ligi’nde işi biraz zor görünüyor ama Tuncay bu takıma tam olarak adapte olduğunda adından daha da çok söz ettirecektir..
Yazarın Tüm Yazıları