Probiyotik besinlere 10 ayda 20 milyon YTL harcadık

Güncelleme Tarihi:

Probiyotik besinlere 10 ayda 20 milyon YTL harcadık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2006 00:00

Ülkemizde yılda 440 milyon YTL’lik yoğurt satılıyor. Bunun 57 milyon YTL’lik kısmı meyveli yoğurtlara ait. Şimdi yoğurt pazarında iddialı ve yeni bir oyuncu daha var. Tüm dünyada çok satan probiyotik yoğurtlar, geçen yıl ülkemizde de raflara çıktı.

Probiyotik yoğurt, bağırsak ve sindirim sorunlarına iyi geldiği belirtilen, işlevsel bir gıda ürünü. Her üç kadından birinin sindirim sorunu yaşadığı ülkemizde probiyotikler çıkar çıkmaz büyük ilgi görmeye başladı. Yoğurt piyasası içinde bir yılı doldurmadan yüzde 5’lik pay edinip, 20 milyon YTL’lik satış hacmine ulaştı. Yoğurdun yanı sıra probiyotik içecekler de büyük ilgi görüyor.

Probiyotik yoğurt, vücuda belli bir fayda sağlaması için tüketilen, fonksiyonel gıda ürünlerinden biri. Türkiye’de ilk probiyotik yoğurdu sekiz yıl önce Nestle üretmişti. Bu yoğurtlar artık Danone Activia markasıyla satılıyor. Piyasanın lideri olan Activia’nın rakibi, Yovita’yı üreten Sütaş. Son olarak Ülker, Akti Pro ve Akta Vitale isimli iki probiyotik yoğurt çıkartıp, rekabete katıldı. İsviçreli fonksiyonel gıda üreticisi Hero’yla işbirliği yapan Ülker, büyüyen pazardan pay almak için 10 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Pınar Denge, yoğurt serisine probiyotik içeceği ekledi. Peynir ve süt üreten Altınkılıç da, kefiri ambalajlayıp, marketlerde satılır hale getirdi.

Probiyotik yoğurtların, yapısı itibarıyla anne sütüne benzer bir etkiye sahip olduğu söyleniyor. İçinde normal yoğurttan farklı olarak, probiyotik lifler ve vücuda faydalı probiyotik bakteriler bulunuyor. Bu yoğurtların en büyük faydası, bağırsak tembelliğine ve kabızlık sorunlarına iyi gelmesi. Düzenli tüketilen probiyotik yoğurdun, kalın ve ince bağırsakta pek çok sorunu giderdiği ve hastalıkları önlemeye yardımcı olduğunu gösteren araştırmalar bulunuyor. Yoğurt yendiğinde vücuda giren bakteriler, emilmeden bağırsaklara kadar geliyor, burada yerleşiyor ve etkisini göstermeye başlıyor. En az 15 gün tüketildiğinde, karında şişkinliği, kabızlığı, sindirim sorunlarını, bağırsak enfeksiyonları ve idrar yolu iltihabını engelliyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Az önce saydığımız dört markanın da yoğurtları acti regularis, bifidus, acidophilus gibi bakterilerin kullanıldığı farklı formüllerle üretiliyor.

Probiyotik yoğurtlar, çocuklar ve hamile kadınlar dahil herkes için uygun. Günün her saatinde, istediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Ama faydasını görmek için her gün düzenli tüketmek gerekiyor. Kayısı, müsli, erik gibi çeşitleri bulunuyor. Tadı diğer meyveli yoğurtlardan farksız. Ama normal yoğurtlara oranla üç kat daha pahalı.

İçindeki probiyotik bakterilerin ölmemesi için yoğurdun sıcak yemeklerle birlikte tüketilmemesi gerekiyor. Bekletildiğinde tüm etkisini kaybettiği için paketi açar açmaz hemen yemelisiniz. Bu sebeple 100-125 gram’lık, dörtlü küçük paketlerde satılıyor.

Probiyotikler neye iyi geliyor?

Vücudun bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Sindirime yardımcı oluyor.

Hastalık yapan kötü bakteri ve virüslere karşı vücudu korumaya yardımcı oluyor.

Kemik erimesi riskini azaltıyor.

Formunuzu korumaya yardımcı oluyor.

Bağırsak sisteminin düzenli çalışmasını sağladıkları için kabızlık sorununu önlüyor.

Ağız kokusunun giderilmesini sağlıyor.

Vücuttaki proteinin, B vitamininin emilmesini kolaylaştırıyor.

İdrar yolu enfeksiyonlarına ve seyahatlerde ishale sebep olabilen E.coli bakterisinin gelişimini engellemeye yardımcı oluyor.

Zehirli maddelerin vücuttan atılmasına yardım ediyor, detoks etkisi sağlıyor, cildin görünümünü güzelleştiriyor.

ÜRÜNLER VE FİYATLARI

Danone Activia: Her gün tüketildiğinde iki haftada bağırsak faaliyetlerini düzenliyor. İçinde ActiRegularis isimli probiyotik maya bulunuyor. Bunun yanında kalsiyum, vitamin, protein ve mineraller de içeriyor. Kuru kayısı, kuru erik ve sade çeşitleri var. Dörtlü paketin fiyatı 2.69 YTL.

Sütaş Yovita: İçinde Acidophilus ve Bifidus mayaları (bakteri) ile doğal lifler bulunuyor. 125 gramlık paketlerde satılıyor. Sade, kuru erik-tahıl ve müsli çeşitleri var. Dörtlü paketin fiyatı 2.98 YTL.

Ülker AktiPro: Akti Pro yoğurt ve Akta Vitale yoğurt içeceği denilen iki çeşidi bulunuyor. Fiyatı 2.60 YTL.

Pınar Denge: Tek çeşit probiyotik yoğurdu var: Fiyatı 2.79 YTL.

Altınkılıç Kefir: Plastik şişelerde litrelik olarak satılıyor. Sade olanı Kefir, meyveli çeşitlerini Kefirix ismiyle bulabilirsiniz. Tek içimlik paketlerde satılanı da yeni çıktı. 500 ml.’lik fiyatı 2 YTL. Meyveli kefirin 250 ml.’lik ambalajı 1.70 YTL.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!