Potansiyel de var irade de

Güncelleme Tarihi:

Potansiyel de  var irade de
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2016 21:59

Rus ve Türk başbakanlar iki ülke arasında ilişkilerin arttırılması konusunda görüş birliğine vardı. Yıldırım ile Medvedev, “Önemli anlaşmalar hazırlıyoruz. İmzası önümüzdeki yıl liderlerimizin katılımıyla gerçekleşecek Üst Düzey İşbirliği Konseyi zirvesinde olacak” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Binali Yıldırım ve Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev, bir araya geldi ve iki ülke arasındaki ilişkilerin çok daha ileri seviyeye çıkarılması konusunda anlaştı. İki başbakanın ortak basın toplantısında Başbakan Binali Yıldırım, "Memnuniyetle söyleyebilirim ki Türkiye-Rusya ilişkilerinin tarihi geçmişine yakışır şekilde ekonomi bakımından ikili ilişkileri çok daha ileriye taşıyacak potansiyelimiz, irade mevcut. Önemli olan bu iradenin hayata geçmesidir. Bu konuda iki başbakan olarak işin takipçisi olacağız, bundan da kimsenin endişesi olmaması gerekir" dedi.

100’ÜNCÜ YILDAN ÖNCE

Yıldırım, şöyle devam etti: "Özellikle enerji alanında Türkiye ve Rusya tam bir stratejik işbirliği içindedir. Gerek doğalgaz gerek nükleer enerji bakımından önemli projelerimiz var. Mavi Akım ve Batı Hattı'nın yanı sıra şimdi gündeme gelen Türk Akımı konusunda çok hızlı kararlar aldık. Aynı kararlar burada da alınıyor. Bunu da görmekten memnuniyet duyuyoruz. Nükleer enerjiyle ilgili Akkuyu projesi, bizim stratejik bir proje olarak gördüğümüz alandır ve bu konuda gerekli kararlar alınma aşamasındadır. Bundan sonraki hedefimiz projenin biraz daha hızlandırılarak en azından Türkiye'nin 100. kuruluş yıl dönümünden önce bir fazının hayata geçmesidir. Bu konuda da bütün bugüne kadar olan çalışmalar gözden geçirildi ve bundan sonra yapılacak izinler konusunda Enerji Bakanlığımız gereken tedbirleri alacaktır.”

Haberin Devamı

YAPACAK ÇOK İŞ VAR

Yıldırım, son bir yıllık süre içinde bazı alanlarda istenmeyen şekilde geriye düşüldüğünü, Rusya ile ticaret hacminin, hedeflerin altına indiğine işaret etti. 2010 yılında Medvedev'in Türkiye ziyaretinde 100 milyar dolar ticaret hedefi konulduğunu, ticaret hacminin 36 milyar dolara kadar da yükseltildiğini anımsatan Yıldırım, şunları kaydetti: "Şimdi bu rakamında yaklaşık yüzde 40 gerisindeyiz. Demek ki bundan sonra yapacak işimiz çok. Türk Akımı Doğal Gaz Boru Hattı Projesi ile ilgili işler hızlı gidiyor, Rusya’nın onay süreci önümüzdeki ay tamamlanacak. Kısıtlamaların kaldırılması, giriş çıkışların kolaylaştırılmasıyla ticaretin hızlandırılması Rusya ile ilişkilerimize katkı sağlayacaktır. Rusya’dan gelen ziyaretçilerdeki düşüşü 2017’de telafi edebileceğimizi düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

ŞİMDİ SIRA RUSYA’DA

RUSYA Başbakanı Medvedev, “Türk Akımı ile ilgili Ankara kararlı olduğunu gösterdi. Türk meclisi boru hattı anlaşmasını onayladı. Ardından Türkiye Cumhurbaşkanı da onu imzaladı. Şimdi sıra bizde, Rus tarafında. Biz de en kısa zamanda parlamentodan geçirmeye çalışacağız” dedi. Akkuyu nükleer santral projesinde de Türkiye’den beklentileri bulunduğunu dile getiren Medvedev, “Akkuyu nükleer santrali 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti 100. yıldönümünde çalışır hale gelebilmesi için Ankara bu projeyi stratejik ilan etmesini bekliyoruz. Böylece projeye üçüncü yatırımcı taraflar da çekebiliriz” şeklinde konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!