Porto Riko’da yaşıyor ama yarış olunca Türkiye’de

Güncelleme Tarihi:

Porto Riko’da yaşıyor ama yarış olunca Türkiye’de
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2006 00:00

Geçen yaz İstanbul Kilyos’ta, Burç Plajı’ndaki Kiteboard Dünya Kupası’nda bir isim dikkat çekmişti. Türkiye adına yarışan Julie Simsar (23) bayanlar kategorisinde iddialı rakiplerini ve geçen yılın dünya şampiyonu Gisele Pulido’yu geçip birinci sırayı almıştı. Porto Riko Adası’nın başkenti San Juan’daki evinde bulduk Julie Simsar’ı. Telefonda uzun uzun ailesinin İzmirli kanadını ve kiteboard’a nasıl başladığını anlattı.

Öyle gözüküyor ki, Julie Simsar, San Juan’ın 365 gün sıcak ve huzurlu ortamında bir süre daha yaşamayı sürdürecek ama yarış için yine Türkiye’nin yolunu tutacak.

Kiteboard, su üzerinde ‘kite’ adı verilen paraşüt benzeri bir ekipmanla rüzgar kontrolüne dayalı olarak yapılıyor. Ekstrem spor dalları arasında yer alan ve ‘uçurtma sörfü’ diye de bilinen bu sporu, dünyada 350 bin kişinin yaptığı tahmin ediliyor.

Dünyanın önemli kiteboard sporcularından Julie Simsar, bu yıl iki önemli şampiyonanın birinde dünya üçüncüsü diğerinde dünya dokuzuncusu oldu. Julie Simsar, 2005’in başından beri de Fransa yerine Türkiye adına yarışlara katılıyor.

Aslında doğma büyüme Parisli. Annesi Nicolle, Fransız. Babası İrfan Simsar, 32 yıldır Fransa’da yaşayan İzmirli bir Türk işadamı. İzmir’le bağlarını hiç koparmamış. Fırsat buldukça üç kızını alıp İzmir ve Kuşadası’na getiriyor. Paris’te bunca yıllık ticaret hayatından sonra yakında emekli olacak. Gelecek yıl da, eşiyle birlikte Çeşme yakınlarında satın aldığı eve yerleşecek.

İstanbul’a ilk kez geçen temmuzdaki yarış için adım atan Julie Simsar, babası sayesinde İzmir’i gayet iyi tanıyor. ‘Bazen bir ay geçirirdik İzmir’de. Her gün Çeşme’ye gider ve Pırlanta Plajı’nda rüzgar sörfü yapardık. Doğrusu Türkiye’nin diğer bölgelerini hiç görmedim ama güneybatısını iyi tanıyorum.’ Julie iki-üç kelime dışında Türkçe bilmiyor. Çünkü evde İngilizce veya Fransızca konuşuluyor.

DÖRT AYLIKKEN KAYAK PİSTİNDEYDİ

Sporla tanışması, çocukluk yıllarına rastlıyor. Henüz dört aylıkken annesinin sırtında Fransız Alpleri’ndeki kayak merkezi Courchevel pistlerini turlar. Özellikle annesinin teşvikiyle, küçük yaşlarda kayak, su kayağı ve binicilikle uğraşır:‘Yarışmaya hep meraklıydım. Hiç boş durmazdım. Korsika’daki yazlığımız sayesinde de 15 yaşına kadar her yaz rüzgar sörfü yaptım.’ 1999’da üniversite öğrenimi için ABD’de gider. Güney Carolina’da Charleston’da uluslararası iş idaresi okurken rüzgar sörfüne devam eder. Ta ki, 2002’nin güzünde Dominik Cumhuriyeti’ne gidene kadar.

Orada sevgilisi Antoine Joubert’in de teşvikiyle Cabarate’de ilk kez kiteboard’le tanışır ve yaşam biçimi haline getirir. Hem dalgayla hem rüzgarla mücadele gerektiren bu sporda ustalaşabilmek için tam altı ay Dominik Cumhuriyet’inde kalır. Daha sonra Charleston’a dönüp okulu bitirir ve diplomasını alır. Bu arada Teksas’taki Velocity Games’te ilk yarışına katılır. 2003’te de hem ABD Şampiyonası’nda hem de PKRA Şampiyonası’nın birkaç yarışına katılır.

SAN JUAN’DA HAVA SICAK, İNSANLAR RAHAT

Sevgilisiyle birlikte hem rahat spor yapabilecekleri hem de huzurlu bulabilecekleri bir yer aramaya başlarlar. Karayipler’deki Porto Riko’nun başkenti San Juan, onlar için biçilmiş kaftandır. 2004’in ocak ayında yeni bir hayata başlarlar: ‘Sevgilimle hem havanın hep sıcak olduğu hem sürekli rüzgarın estiği, denizi dalgalı bir yer arıyorduk. San Juan bize çok uygundu. Üstelik ABD’dekine yakın bir yaşam düzeyi var. İnsanlar son derece rahat. Kimsenin acelesi yok. Fiyatlar çok makul. Ayrıca buradan Fransa’ya dönmek de çok kolay; çok sık uçuş var.’

Her gün yaptığı antrenmanlar sayesinde tekniği de hızla ilerler. Bir de sponsor bulunca daha fazla yarışa katılmaya karar verir. 2004’te hem ABD şampiyonu olur hem de PKRA şampiyonasında dikkat çekici sonuçlar alır. 2005’te bir kez daha ABD şampiyonluğuna ulaşır. Ayrıca, dünya çapında düzenlenen iki ayrı şampiyonada da başarılı sonuçlar alır. Hatta binlerce kilometre ötede Yeni Kaledonya’daki son ayağa katılamadığı halde KPWT şampiyonasında sezonu üçüncü sırada bitirir.

Gelecek yıl daha fazla yarışa katılıp şampiyonluğa ulaşmak istiyor. Ayrıca birkaç yıl daha San Juan’ın huzurlu ortamında yaşamaya kararlı. ‘2006’da yarış olursa İstanbul’a tekrar gelmek isterim. Ama herhalde birkaç yıl daha burada yaşayıp sadece kiteboard yapacağım. Sonra muhtemelen Fransa’ya dönüp babam gibi ticaretle uğraşacağım.’

Kite Pro World Tour (KPWT) 2005 Klasmanı

1 Gisela Pulido (İspanya) 4800

2 Noelle Nunez (Macaristan) 4100

3 Julie Simsar (Türkiye) 2500

Professional Kite Rider Association (PKRA) 2005 Klasmanı

1 Kristin Boese (Almanya) 6000

2 Ania Grzelinska (Polonya) 5040

3 Bruna Kajiya (Brezilya) 4710

9 Julie Simsar (Türkiye) 2207
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!